Με την απιστία φαίνεται πως συνδέεται γονίδιο που επηρεάζει συμπεριφορές αναζήτησης ευχαρίστησης, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η αγάπη για τα τυχερά παιχνίδια, αναφέρει νέα έρευνα.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Justin Garcia, του State University of New York στο Binghamton, εξέτασε πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από την παρόρμηση για απιστία ή την εναλλαγή πολλών συντρόφων. Πήραν συνέντευξη από 181 ενήλικες νεαρής ηλικίας σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά και τις σχέσεις και έλαβαν δείγματα από το DNA τους.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γενετικές ποικιλομορφίες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.
O Garcia και η ομάδα του εστίασε συγκεκριμένα στο γονίδιο DRD4, που συνδέεται με άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την ανταμοιβή και την ικανοποίηση.
Άνθρωποι που φέρουν τη γενετική ποικιλομορφία του γονιδίου DRD4, που ονομάζεται 7R+, είχαν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν ή να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Ποσοστό 50% με το 7R+ ανέφεραν ότι ήταν άπιστοι σε σύγκριση με ποσοστό 22% όσων δεν έφεραν την ποικιλομορφία.
Το φύλο δεν έπαιζε ρόλο. Ποσοστό 23% των γυναικών και 26% των αντρών στην ομάδα που εξετάστηκε φάνηκε να φέρουν τη γενετική ποικιλομορφία 7R+.
Όσοι έφεραν συγκεκριμένη ποικιλομορφία του γονιδίου DRD4 ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό απιστίας, δήλωσε ο ερευνητής. Η παρόρμηση προέρχεται από σύστημα ευχαρίστησης και ανταμοιβής και την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Ο κίνδυνος είναι υψηλός, η ανταμοιβή ουσιαστική και η παρόρμηση ευμετάβλητη, εξηγεί ο Garcia, στοιχεία που εξασφαλίζουν τον κατακλυσμό ντοπαμίνης.
Ο Garcia σημειώνει ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν αιτιατή σχέση μεταξύ των γενετικών παραγόντων και της σεξουαλικής συμπεριφοράς αλλά η έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η βιολογία επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις αποφάσεις των ανθρώπων στην προσωπική τους ζωή.
Δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων.
Ο Garcia σημειώνει ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι φέρουν το συγκεκριμένο γενότυπο θα απιστήσουν, καθώς απιστούν και πολλοί άνθρωποι που δεν το φέρουν. Η έρευνα υποδεικνύει ότι είναι πιθανό να απιστήσει ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό όσων φέρουν τον συγκεκριμένο γονότυπο.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘PLoS ONE’.
Πηγές:
‘PLoS ONE’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}