Επιστήμη & Ζωή

Γαλακτοκομικά και βιταμίνη D, 'ασπίδα' για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων και λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι προστατεύονται μέχρι κάποιο βαθμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σχετικά μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και γαλακτοκομικών προϊόντων και λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D φαίνεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, ότι προστατεύονται μέχρι κάποιο βαθμό από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και στον κίνδυνο εκδήλωσής του παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικοί παράγοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr.Song –Yi Park, του Πανεπιστημίου της Χαβάης στη Χονολουλού και η ομάδα του, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ ασβεστίου και βιταμίνης D με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε 191.000 άτομα, μεταξύ 45 και 75 ετών, τα οποία συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες μεταξύ του 1993 και του 1996.

Εφτά χρόνια αργότερα, διαγνώστηκαν 2.110 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Από αυτές τις περιπτώσεις, 1.138 αφορούσαν άντρες και 972 γυναίκες.

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων ασβεστίου, από τροφές και συμπληρώματα διατροφής, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στα δύο φύλα. Σε σύγκριση μεταξύ υψηλών και χαμηλών ποσοτήτων ασβεστίου, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο μειώθηκε κατά 30% στους άντρες και κατά 36% στις γυναίκες.

Η συνολική ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης D συνδέθηκε με μείωση του κινδύνου για προσβολή από καρκίνο, μόνο στους άντρες.

Υψηλή ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων επίσης μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, ειδικά σε όσους δεν έπαιρναν ασβέστιο από συμπληρώματα. Η μείωση του κινδύνου έφθασε στο 23% στους άντρες και στο 34% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν την υπόθεση της προστατευτικής δράσης του ασβεστίου, των γαλακτοκομικών προϊόντων και της βιταμίνης D στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων