Με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για τη φυτική διατροφή στον γερμανόφωνο κόσμο, οι ερευνητές θέλουν να μάθουν πώς η διατροφική συμπεριφορά επηρεάζει τη φυσική κατάσταση και την υγεία. Για τη μελέτη, η οποία ξεκίνησε τώρα υπό τον συντονισμό του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), θα πρέπει να βρεθούν 6.000 συμμετέχοντες ηλικίας 18 - 69 ετών. Συνολικά οκτώ είναι τα κέντρα μελέτης που συμπράττουν.

Στα οκτώ κέντρα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με τη διατροφή τους: χορτοφάγοι (χωρίς ζωικά προϊόντα), χορτοφάγοι (χωρίς κρέας και ψάρι, αλλά με γάλα και αυγά, για παράδειγμα), αυτοί που διατρέφονται με ψάρι και όχι κρέας ή αυτοί που κάνουν μικτή διατροφή.

Στο Ινστιτούτο Max Rubner (MRI) στην Καρλσρούη, οι ερευνητές θέλουν επίσης να συμπεριλάβουν έγκυες γυναίκες, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά και εφήβους όπου είναι δυνατόν, δήλωσε ο Benedikt Merz, ο εκεί επικεφαλής της μελέτης Coplant

Οι τακτικές εξετάσεις και οι συνεντεύξεις επί πολλά χρόνια θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, των βαρέων μετάλλων και των τοξινών της μούχλας, ενώ θα αναλυθεί και το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή η σύνθεση των μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τον Merz, θα διερευνηθεί επίσης ο ρόλος που διαδραματίζουν στο θέμα αυτό οι κοινωνικοί, οικολογικοί και οικονομικοί παράγοντες βιωσιμότητας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημοσίευση των επιμέρους ευρημάτων σε τακτική βάση.

Παρόλο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν εντελώς ή εν μέρει το κρέας, υπάρχει έλλειψη επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία.

"Οι άνθρωποι που τρώνε κυρίως φυτική διατροφή έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών", δήλωσε ο Merz. "Το κατά πόσον αυτό ισχύει και για τη χορτοφαγική διατροφή δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς". Σε μεγαλύτερες διατομεακές μελέτες, οι χορτοφάγοι συχνά δεν συμπεριλαμβάνονταν.

"Βρισκόμαστε επίσης αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα κατάσταση με την εύκολη διαθεσιμότητα εξαιρετικά επεξεργασμένων υποκατάστατων προϊόντων φυτικής προέλευσης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα