Η διατροφή μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξει το DNA του παιδιού της και να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με ερευνητές.
Η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘Diabetes’, έδειξε οτι η κατανάλωση χαμηλών επιπέδων υδατανθράκων άλλαζε περιοχές του DNA.
Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι τα παιδιά στα οποία σημειώθηκαν αυτές οι αλλαγές ήταν πιο παχύσαρκα.
Εκτιμάται ότι ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο προσπαθεί να προβλέψει το περιβάλλον στο οποίο θα γεννηθεί, λαμβάνοντας στοιχεία από τη μητέρα του και προσαρμόζοντας το DNA του.
Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αλλάξουν τη λειτουργία των γονιδίων-γνωστών και ως επιγενετικών αλλαγών.
Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από τον ομφάλιο λώρο και ερεύνησαν για επιγενετικούς δείκτες.
Αποκαλύφτηκε ότι μητέρες που στην αρχή της εγκυμοσύνης ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες γέννησαν παιδιά με αυτούς τους δείκτες.
Φάνηκε επίσης ισχυρή σχέση μεταξύ των ίδιων δεικτών και της παχυσαρκίας ενός παιδιού στις ηλικίες 6 και 9 ετών.
Ο καθηγητής Keith Godfrey, από το πανεπιστήμιο Southampton, δήλωσε ότι το εκπληκτικό είναι ότι η έρευνα εξηγεί το ένα τέταρτο της διαφοράς στην παχυσαρκία του παιδιού 6 έως 9 χρόνια αργότερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η επίδραση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του σωματικού βάρους και δεν εξαρτιόταν στο πόσο αδύνατη ή παχιά ήταν η μητέρα.
Οι αλλαγές παρατηρήθηκαν στο γονίδιο RXRA, που σχετίζεται με υποδοχέα για τη βιταμίνη A, που εμπλέκεται στον τρόπο που τα κύτταρα επεξεργάζονται το λίπος.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις των ειδικών, καθώς μπορούν να έχουν μακροχρόνια επίδραση στο παιδί.
Πηγές:
‘Diabetes’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}