Η βιταμίνη C που προσλαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές και όχι από τα συμπληρώματα διατροφής, φαίνεται ότι προστατεύει από την εμφάνιση προκαρκινωματικών καταστάσεων στη στοματική κοιλότητα των αντρών.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘International Journal of Cancer’, η DR. Nairi Majerejian, του New England Research Institute στο Watertown της Μασσαχουσέτης, εξέτασε 42.310 άντρες στους οποίους χορηγήθηκαν βιταμίνες C, E ,A και καροτινοειδή και στη συνέχεια μελετήθηκε η εμφάνιση προκαρκινικών καταστάσεων στη στοματική τους κοιλότητα.
Οι άντρες της έρευνας έδωσαν και στοιχεία για τη δίαιτά τους και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής σε διάστημα 2 και 4 ετών από την έναρξη της έρευνας. Διαγνώστηκαν 207 προκαρκινικά περιστατικά μεταξύ του 1986 και 2002. Ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιας κατάστασης δεν ήταν συνδεδεμένος με τη συνολική πρόσληψη βιταμίνης Α ,C και καροτινοειδών.
Ωστόσο η βιταμίνη C που προερχόταν από τις τροφές ήταν συνδεδεμένη με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση προκαρκινικών καταστάσεων στους άντρες. Οι άντρες με τη μεγαλύτερη χορήγηση είχαν λιγότερες πιθανότητες κατά 50% να αναπτύξουν προκαρκινικές καταστάσεις σε σχέση με όσους είχαν τη μικρότερη πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.
Οι ερευνητές δε βρήκαν κάποιο σημαντικό συσχετισμό με τη βήτα καροτίνη, το λυκοπένιο ή τη γλουτένη. Τάση για κίνδυνο ανάπτυξης προκαρκινικής κατάστασης παρατηρήθηκε σε όσους κατανάλωναν βιταμίνη Ε και ιδίως στους καπνιστές και σε όσους κατανάλωναν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε.
Ο κίνδυνος φάνηκε να σχετίζεται και με την κατανάλωση β-καροτίνης στους καπνιστές.
Η ερευνήτρια δήλωσε ότι είναι πιθανό ο μειωμένος κίνδυνος που σχετίζεται με τη βιταμίνη C να οφείλεται σε κάποιο άλλο συστατικό τροφών που περιέχουν τη βιταμίνη αυτή. Θεωρεί πως αν και ακόμα δε γνωρίζουμε πιο συστατικό ή ποιος συνδυασμός συστατικών στις τροφές που περιέχουν βιταμίνη C έχει αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα, καλό θα είναι οι άνθρωποι να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν βιταμίνη C και ποικιλία θρεπτικών συστατικών
Η ίδια ερευνήτρια υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη πιθανές βλαβερές συνέπειες υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε από συμπληρώματα διατροφής στους καπνιστές.
Πηγές:
‘International Journal of Cancer’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}