Τις ανησυχίες τους ότι η φυματίωση των βοοειδών πιθανόν να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξέφρασαν Βρετανοί επιστήμονες ύστερα από την ασθένεια 6 Βρετανών, την τελευταία διετία και την κατάληξη ενός από αυτούς.
Όλοι είχαν διασκεδάσει στο ίδιο bar, αν και μόνο ένας από αυτούς είχε έρθει σε επαφή με μολυσμένο-μη παστεριωμένο γάλα ή με αγελάδα. Ο βρετανικός Οργανισμός για την προστασία της υγείας, θεωρεί ότι αν και σπάνια τα περιστατικά, θα πρέπει να υπάρξουν τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις.
Ειδικοί δήλωσαν στο περιοδικό ‘Lancet’ ότι η ασθένεια αυτή παρέμενε υποτιμημένη σαν αρρώστια και αιτία θανάτου των ανθρώπων. Ο βρετανικός Οργανισμός για την προστασία της Υγείας άρχισε να ερευνά το θέμα, μετά την καταγραφή ενός περιστατικού το 2004, τεσσάρων το 2005 και ενός στις αρχές του 2006.
Εξέταση γενετικού υλικού των ασθενών έδειξε ότι σχετίζονταν οι έξι περιπτώσεις και το πιθανότερο ήταν η ασθένεια να μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ασθένεια ήταν συνηθισμένη τον 19 αιώνα. Στις μέρες μας, στη Βρετανία καταγράφονται κάθε χρόνο 50.000 περιστατικά φυματίωσης και 2.00 θάνατοι.
Η παστερίωση και τα προγράμματα εξόντωσης ζώων έχουν περιορίσει την ασθένεια.
Σύμφωνα με υπολογισμούς μόνο το 1% των περιστατικών φυματίωσης στο δυτικό κόσμο προκαλούνται από τη φυματίωση των βοοειδών. Τα υπόλοιπα περιστατικά αποδίδονται στον ιό της μυκοβακτηριακής φυματίωσης που προσβάλλει τους ανθρώπους.
Εκπρόσωποι του Οργανισμού δήλωσαν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς συνέβη η μόλυνση αυτών των 6 ανθρώπων. Τέσσερις από τους ασθενείς είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είτε λόγω μόλυνσης από τον ιό HIV είτε από διαβήτη, χρήση οινοπνεύματος ή στεροειδών, τα οποία μπορεί να τους κατέστησαν ευάλωτους στη μόλυνση.
Επιπλέον, το περιβάλλον στα bar είναι ιδανικό για τη μετάδοση μικροβίων.
Οι συγγραφείς της έκθεσης στο περιοδικό ‘Lancet’ θεωρούν ότι είναι πιθανή η εμφάνιση και άλλων παρόμοιων περιστατικών φυματίωσης ή φυματίωσης των βοοειδών αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η μετάδοση της φυματίωσης των βοοειδών από άνθρωπο σε άνθρωπο παραμένει εξαιρετικά σπάνια.
Χαμηλό κίνδυνο, λόγω του επαγγέλματος, διατρέχουν οι αγρότες, οι κτηνίατροι και άνθρωποι που μπορεί να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή με κουφάρια,καθώς και όσοι καταναλώνουν τακτικά μη παστεριωμένο γάλα.
Ο Charles ΟThorn, του Πανεπιστημίου της Αιόβα θεωρεί πως τα κρούσματα σε ανθρώπους, της φυματίωσης των βοοειδών, είναι πιθανότερο να αυξηθούν σε μέρη που υπάρχει διαδεδομένος ο ιός HIV,όπως στην υποσαχάριο Αφρική.
Πηγές:
‘Lancet’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}