Τα προβλήματα ύπνου των παιδιών μπορεί όχι μόνο να επηρεάζουν τον ύπνο των γονιών αλλά και να προκαλούν προβλήματα στη σωματική αλλά και στην ψυχική τους υγεία, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν 10.000 οικογένειες με μωρά και όπως φάνηκε, οι γονείς που δήλωσαν ότι τα παιδιά τους είχαν προβλήματα ύπνου είχαν την τάση να παρουσιάζουν χειρότερη σωματική υγεία και περισσότερο συναισθηματικό ‘βάρος’.
Ιδιαίτερα επηρεάζονταν οι μητέρες.
Ενώ οι δυσκολίες στον ύπνο των μωρών συνδέονταν με χειρότερη κατάσταση υγείας στους πατέρες, οι δυσκολίες στον ύπνο σε οποιαδήποτε ηλικία και αν ήταν τα παιδιά, φάνηκε ότι επηρέαζαν τη σωματική αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των μητέρων.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό οφείλεται στο ότι συνήθως η μητέρα είναι εκείνη που ασχολείται με τα προβλήματα ύπνου των παιδιών της.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Pediatrics’. Η ερευνήτρια συνιστά στους γονείς να αναζητούν βοήθεια σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος για να τους δοθούν οδηγίες ως προς τη συμπεριφορά τους προς τα παιδιά έτσι ώστε να τα βοηθήσουν να κοιμούνται και να παραμένουν κοιμισμένα.
Η ερευνήτρια και η ομάδα της εξέτασαν 5.107 οικογένειες με μωρά και 4.983 με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων, 17% των μωρών και 14% των παιδιών είχαν μέτριο ή σοβαρό πρόβλημα ύπνου. Γενικά, οι μητέρες είχαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ οι πατέρες επηρεάζονταν αρνητικά μόνο στη σωματική υγεία.
Η ερευνήτρια θεωρεί πως αν οι γονείς πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τον ύπνο του παιδιού τους, τότε αυτό ισχύει και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Συνήθως στα προβλήματα ύπνου των μωρών περιλαμβάνονται το συχνό ξύπνημα, που δε σχετίζεται με την πείνα και η δυσκολία στο να κοιμηθεί. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η αντίδραση του παιδιού στο να πάει για ύπνο αποτελεί το πιο συχνό παράπονο των γονιών.
Πηγές:
‘Pediatrics’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}