Θετικά περιγράφουν την κατάσταση της υγείας τους τέσσερις στους πέντε Έλληνες. Αρκετοί είναι, ωστόσο, όσοι αναφέρουν μία σειρά από προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν την κίνηση ή επιβαρύνουν την ψυχική τους διάθεση.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση του Οργανισμοί Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο "Health at a Glance", η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα. 

Τα στοιχεία αφορούν παραμέτρους υγείας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σύγκριση αναδεικνύει πού διακρίνεται και πού υστερεί κάθε λαός. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή στην καλή υγεία και στην έλλειψη χρόνιων νοσημάτων και κοντά στον μέσο όρο σε θέματα που σχετίζονται με τις δυσκολίες κίνησης λόγω προβλημάτων υγείας και την ψυχική υγεία, όπως φαίνεται από τους πίνακες που ακολουθούν.

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την υγεία τους (2023)

Όπως φαίνεται από τον πιο πάνω πίνακα, το 78% των ενηλίκων Ελλήνων αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους ως "καλή ή πολύ καλή", το 15% "ικανοποιητική" και το 7% "κακή ή πολύ κακή".

Το ποσοστό όσων δηλώνουν πως η υγεία τους είναι καλή, υπερβαίνει σημαντικά το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό (68%), ενώ εξίσου θετική για τη χώρα μας είναι η σύγκριση με όσους αναφέρουν κακή κατάσταση (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 9%).

Με βάση τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση, έπειτα από την Ιρλανδία και τη Μάλτα, οι οποίες έχουν ποσοστό 80%.

Ποσοστό ατόμων με χρόνιο νόσημα (2023)

 

Την ίδια ώρα, το 25% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω αναφέρουν πως πάσχουν από χρόνιο πρόβλημα υγείας, με το 27% να αφορά γυναίκες και το 23% άνδρες.

Η εικόνα είναι αρκετά θετική για τη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει την πέμπτη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, έπειτα από την Ιταλία (15%), τη Ρουμανία (21%), τη Βουλγαρία (23%) και το Λουξεμβούργο (23%).

Άτομα που δηλώνουν δυσκολία λόγω προβλήματος υγείας (2023)

Αν και η γενικότερη εικόνα της υγείας των Ελλήνων είναι αρκετά θετική, το ποσοστό όσων δηλώνουν δυσκολία στην κίνηση λόγω προβλημάτων υγείας είναι πολύ υψηλό (25%) και βρίσκεται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο (27%).

Όπως φαίνεται από το πιο πάνω γράφημα, η Ελλάδα κατέχει τη δέκατη θέση στο συγκεκριμένο πεδίο, έπειτα από το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία

 Συμπτώματα κατάθλιψης σε άτομα άνω των 50 ετών (2021 - 2022)

Στην έκθεση αποτυπώνεται και η συχνότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, που φαίνεται πως απασχολεί σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 20% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση στον πίνακα, με το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό να βρίσκεται κοντά στο 28%.

Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στα παιδιά και στους εφήβους: το 50% των 15χρονων στην Ελλάδα "σκοράρουν" λίγο πάνω από το 50 (με άριστα το 100) στην κατάσταση της ψυχικής τους υγείαςμ με τα 11χρονα να έχουν επίδοση πάνω από 70.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας