Οι νέοι στην Ευρώπη και όχι μόνο αισθάνονται αυξανόμενη πίεση από το σχολείο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους μαθητές, ιδίως τα κορίτσια. Σε μια ολοκληρωμένη μελέτη του ΠΟΥ, το 62% των κοριτσιών και το 43% των αγοριών ηλικίας 15 ετών ανέφεραν ότι αισθάνονται πίεση από το σχολικό άγχος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από το 2022, σε σύγκριση με μόλις 54 και 40% αντίστοιχα στην προηγούμενη έρευνα αυτού του τύπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ταυτόχρονα, μόνο το 67% περίπου του συνόλου των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας 11, 13 και 15 ετών δήλωσαν ότι έλαβαν υψηλό επίπεδο οικογενειακής υποστήριξης. Στην προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό αυτό ήταν λίγο κάτω από 73%. Τα κορίτσια ανέφεραν γενικά λιγότερη υποστήριξη από τις οικογένειές τους σε σχέση με τα αγόρια.

"Οι τάσεις αυτές επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων νέων ανθρώπων, ιδίως των μεγαλύτερων εφήβων και εκείνων που προέρχονται από λιγότερο εύπορες οικογένειες", δήλωσε ο ΠΟΥ Ευρώπης με έδρα την Κοπεγχάγη.

Οι συνέπειες για την υγεία και τις μελλοντικές τους προοπτικές θα μπορούσαν να είναι μακροχρόνιες, προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Hans Kluge. "Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις οποίες μεγαλώνουν τώρα οι νέοι μας".

Τα νέα ευρήματα του ΠΟΥ αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την υγεία, στο πλαίσιο της οποίας ερευνήθηκαν σχεδόν 280.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες και περιοχές της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά το 2022.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα αυτού του είδους το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ανησυχητική μείωση της κοινωνικής υποστήριξης των ερωτηθέντων.

Απαιτείται συντονισμένη δράση σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για τη δημιουργία πιο υποστηρικτικών περιβαλλόντων, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την ενίσχυση των διαφόρων συστημάτων στα οποία βασίζονται οι νέοι, ζήτησε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζουν τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δύο φύλα και να παρέχουν στήριξη ιδίως στα κορίτσια κατά τις κρίσιμες φάσεις ανάπτυξής τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του προσωπικού ιατρού
Φιστίκια Αιγίνης: Πώς ωφελούν την υγεία
Ο καλός νυχτερινός ύπνος προφυλάσσει τους εφήβους από την υπέρταση [μελέτη]