Ειδικοί αναρωτιούνται αν τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, καθώς μεγάλη έρευνα ανακάλυψε σχέση.
Η αμερικανική έρευνα σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους ανακάλυψε ότι η κατάθλιψη ήταν πιο συνήθης σε όσους κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.
Η έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολόγων, δεν εξέτασε την αιτία της σχέσης.
Η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Άνθρωποι που κατανάλωναν 4 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια 10 ετών που διήρκεσε η έρευνα, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καφέ.
Ωστόσο όσοι κατανάλωναν 4 κουτάκια ή ποτήρια αναψυκτικών διαίτης ή χυμών με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά περίπου ένα τρίτο.
Ο ερευνητής Dr Honglei Chen, από το National Institutes of Health, στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η μείωση ή η αποφυγή των αναψυκτικών διαίτης με γλυκαντικά ή η αντικατάστασή τους με σκέτο καφέ μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.
Ωστόσο δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη διερεύνηση του θέματος.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να εμπλέκονται.
Τα ευρήματα σε ανθρώπους 50 έως 80 ετών, που ζουν στις ΗΠΑ, μπορεί ενδεχομένως να μην εφαρμόζουν σε άλλους πληθυσμούς.
Η ασφάλεια των γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη έχει εξεταστεί εκτενώς από επιστήμονες και ρυθμιστικές αρχές είναι καθησυχαστικές..
Η Gaynor Bussell, από τη British Dietetic Association, δήλωσε ότι τα γλυκαντικά, καθώς έφεραν τον τίτλο 'τεχνητά' έχουν εξεταστεί ευρέως και επισκοπηθεί σχετικά με την ασφάλειά τους και όσα βρίσκονται στην αγορά έχουν άριστο ιστορικό ασφάλειας.
Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται και η παρούσα έδωσε μια πιθανή-όχι αιτιατή -σχέση με την κατάθλιψη.
Η ειδικός πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν σημαίνει ότι τα γλυκαντικά προκαλούν κατάθλιψη. Όπως σημειώνει, άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να θεωρούν ότι την προκάλεσε το αναψυκτικό διαίτης και να είναι προκατειλημμένοι στην αναφορά προηγούμενης πρόσληψης.
Επίσης μπορεί η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης να αποτελεί δείκτη παχυσαρκίας ή διαβήτη, που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη.
Πηγές:
Ξένος Τύπος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}