Η χρήση ενός avatar μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ασθενών με σχιζοφρένεια που ακούν φωνές, υποδεικνύει Βρετανική έρευνα.
Η δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘British Journal of Psychiatry’, εστίασε σε ασθενείς που δεν είχαν ανταποκριθεί στα φάρμακα.
Χρησιμοποιώντας ειδικό λειτουργικό οι ασθενείς δημιούργησαν avatars που ταίριαζαν με τις φωνές που άκουγαν.
Μετά από 6 συνεδρίες οι περισσότεροι ασθενείς δήλωσαν ότι οι φωνές είχαν βελτιωθεί. Τρεις δήλωσαν ότι σταμάτησαν εντελώς.
Η έρευνα είχε επικεφαλής τον καθηγητή Julian Leff, που μιλούσε στους ασθενείς μέσω των avatars που εμφανίζονταν στην οθόνη σε θεραπευτικές συνεδρίες. Σταδιακά δίδαξε στους ασθενείς να αντιστέκονται στις φωνές.
Ο καθηγητής Leff δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον ασθενή, λέγοντας ‘δεν πρέπει να το ανεχτείς, πρέπει να πεις στο avatar ότι αυτό που λέει είναι ανοησία, δεν πιστεύεις αυτά που λέει, πρέπει να φύγει και να σε αφήσει ήσυχο, δεν χρειάζεσαι αυτού του είδους το βάσανο.’
Το avatar σταδιακά αλλάζει και λέει ‘εντάξει θα σε αφήσω ήσυχο, βλέπω ότι σου χαλάω τη ζωή, πώς μπορώ να σε βοηθήσω;’ Στη συνέχεια αρχίζει και ενθαρρύνει τον ασθενή να κάνει πράγματα που θα βελτιώσουν τη ζωή του.
Στο τέλος της αγωγής, οι ασθενείς ανέφεραν ότι άκουγαν φωνές λιγότερο συχνά και ότι ήταν λιγότερο επηρεασμένοι από αυτές. Επίσης μειώθηκαν τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων.
Η δοκιμή, από τον καθηγητή Leff και την ομάδα του από το University College London, συνέκρινε 14 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με avatar με 12 ασθενείς που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και επισκέπτονταν ειδικούς. Στη συνέχεια οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας υποβλήθηκαν επίσης στην αγωγή με avatar.
Μόνο 16 από τους 26 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη θεραπεία. Οι ερευνητές αποδίδουν το υψηλό ποσοστό απόσυρσης στο φόβο των ασθενών από τις φωνές, ορισμένες από τις οποίες ‘απειλούσαν’ ή τους ‘πείραζαν’ για να αποσυρθούν από την έρευνα.
Σχεδιάζεται τώρα νέα δοκιμή σε περισσότερους ασθενείς.
Πηγές:
‘British Journal of Psychiatry’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}