Επιστήμη & Ζωή

Λύθηκε το μυστήριο της αύξησης βάρους

'Ερευνα στο περιοδικό The Journal of Clinical Investigation, έδειξε ότι εκδοχή του γονιδίου της παχυσαρκίας, καθιστά τις λιπαρές τροφές πιο ελκυστικές και αλλάζει τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης.

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, 17:57

Το μυστήριο γενετικού ελαττώατος που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας σε 1 στους 6 ανθρώπους λύθηκε από επιστήμονες.

Εκδοχή του γονιδίου της παχυσαρκίας που ονομάζεται FTO, έχει συνδεθεί με μεγαλύερη κοιλιά αλλά η αιτία ήταν ασαφής.

'Ερευνα στο περιοδικό 'The Journal of Clinical Investigation', έδειξε ότι καθιστά τις λιπαρές τροφές πιο ελκυστικές και αλλάζει τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης.

Ειδικοί στην παχυσαρκία δήλωσαν ότι φάρμακα που στοχεύουν τη γρελίνη θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση βάρους.

Υπάρχει ισχυρή οικογενειακή σχέση με την παχυασρκία και ο γενετικός κώδικας ενός ανθρώπου θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο να γίνει υπέρβαρος.

Οι άνθρωποι έχουν 2 αντίγραφα του γονιδίου FTO -ένα από κάθε γονέα- και κάθε αντίγραφο έρχεται σε υψηλή και χαμηλή μορφή. 'Οσοι έχουν 2 υψηλού κινδύνου αντίγραφα του FTO εκτιμάται ότι είναι 70% πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους φέρουν τα χαμηλού κινδύνου γονίδια.

Ωστόσο κανείς δεν ήξερε γιατί.

Ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το University College London, εξέταε 2 ομάδες αντρών. Όλοι είχαν φυσιολογικό βάρος αλλά μια ομάδα έφερε τα γονίδια υψηλού κινδύνου FTO και η άλλη ήταν χαμηλού κινδύνου.

Οι πρώτες εξετάσεις ερεύνησαν τα επίεπδα της γρελίνης στις πλευρές του γεύματος σε 10 άντρες από κάθε ομάδα.

Τα επίπεδα της ορμόνης που αυξάνει την πείνα στους ανθρώπους δεν μειώθηκαν τόσο στους ασθενείς υψηλού κινδύνου μετά το γεύμα. Επίσης τα επίπεδα γρελίνης άρχισαν να αυξάνονται πιο γρήγορα.

Σε άλλες έρευνες μια σειρά απεικονιστικών εξετάσεων του εγκεφάλου μετά το γεύμα έδειξαν περιατέρω διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων. 'Αντρες με τα γονίδια υψηλού κινδύνου θεώρησαν φωτογραφίες τροφών υψηλών σε λιπαρά πιο ελκυστικές σε σχέση με άντρες της ομάδας χαμηλού κινδύνου.

Η Dr Rachel Batterham, του University College London, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ότι έχει να κάνει με τροφές υψηλών θερμίδων.

Δήλωσε ότι είμαστε βιολογικά προγρμαμτισμένοι για να καταναλώνουμε περισσότερα. Πρόσθεσε ότι η κατανόηση του τρόπου που το FTO επηρεάζει τις πιθανότητες να γίνει κάποιοςυ πέρβαρος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους ασθενείς. Δήλωσε ότι η άσκηση, όπως το ποδήλατο είναι τέλειος τρόπος να μειωθεί η γρελίνη. Επίσης γεύματα με πρωτείνη μειώνουν περισσότερο τη γρελίνη, επομένως οτιδήποτε καταστέλλει τη γρελίνη είναι πιό πιθανό να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με FTO.

Μεταλλάξεις στο FTO πιθανόν έσωζαν τη ζωή κάποτε, όταν η αύξηση των κιλών το καλοκαίρι βοηθούσε τους ανθρώπους να επιβιώσουν το χειμώνα.

Πηγές:
'The Journal of Clinical Investigation'.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων