Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένας στους 3 ασθενείς δεν ήταν πια θλιμμένος μετά από 3 μήνες βελονισμού ή συμβουλευτικής, σε σύγκριση με έναν στους 5 που δεν έλαβαν καμία από τις αγωγές.
Ο ερευνητής Hugh MacPherson, του University of York στη Βρετανία, δήλωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, που έχουν δοκιμάσει διάφορα φάρμακα, που ακόμα δεν έχουν τη βελτίωση που επιθυμούν, θα πρέπει να δοκιμάσουν το βελονισμό ή τη συμβουλευτική ως επιλογές που τώρα είναι γνωστές ως κλινικά αποτελεσματικές.
Προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν αν ο βελονισμός βοηθά την κατάθλιψη δεν ήταν καταληκτικές. Ήταν μικρές έρευνες και δεν συνέκριναν το βελονισμό με άλλες επιλογές.
Οι ερευνητές εστίασαν σε 755 ανθρώπους με μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 3 ομάδες. 302 έλαβαν μέρος σε 12 εβδομαδιαίες συνεδρίες βελονισμού, 302 ακόμα έλαβαν συμβουλευτική σε εβδομαδιαία βάση και 151 έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.
Περίπου το 70% των ανθρώπων είχε λάβει αντικαταθλιπτικά 3 μήνες πριν την έρευνα και περίπου οι μισοί ανέφεραν ότι λάμβαναν αναλγητικά φάρμακα. Οι συμμετέχοντες δεν σταμάτησαν τη φαρμακευτική αγωγή για να λάβουν μέρος στην έρευνα.
Στην έναρξη, οι συμμετέχοντες είχαν μέσο σκορ στην κατάθλιψη 16, σε κλίμακα από το 0 έως το 27. Τα μεγαλύτερα σκορ υποδηλώνουν πιο σοβαρή κατάθλιψη.
Μετά από 3 μήνες, οι άνθρωποι στην ομάδα του βελονισμού είχαν μέσον όρο περίπου 9 - στο υψηλότερο όριο της κατηγορίας ελαφριάς κατάθλιψης. Οι επιδόσεις μειώθηκαν στο 11 σε συμμετέχοντες της ομάδας συμβουλευτικής και περίπου στο 13 στην ομάδα συνήθους φροντίδας. Και οι 2 θεωρούνταν μέτριας κατάθλιψης.
Οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε βελονισμό ή συμβουλευτική είδαν μεγαλύτερη βελτίωση σε διάστημα 3 μηνών, σε σχέση με όσους δεν έλαβαν καμία από τις αγωγές. Τα συγκεκριμένα οφέλη παρέμειναν για επιπλέον 3 μήνες μετά το τέλος της αγωγής.
Ωστόσο, διαφορές μεταξύ του βελονισμού και της συμβουλευτικής θα μπορούσαν να οφείλονται στην τύχη, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘PLOS Medicine’.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γιατροί θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν 7 ανθρώπους με βελονισμό και 10 με συμβουλευτική, ώστε ένας άνθρωπος να μην έχει πια κατάθλιψη.
Αυτό που εννοεί το παραπάνω, είναι ότι αν κάποιος δεν γίνει τελείως καλά, υπάρχουν άλλες επιλογές, σημείωσε ο Dr. Philip Muskin, ψυχίατρος στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.
Μια επιλογή θα ήταν, συνέχισε, να λάβει άλλο φάρμακο. Προειδοποίησε ότι η συμβουλευτική και ο βελονισμός δεν είναι υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων λάμβανε ακόμα αντικαταθλιπτικά στο τέλος των 3 μηνών.
Ο Muskin δήλωσε ότι η έρευνα επίσης δεν δείχνει ποιο είδος ασθενών ανταποκρίνεται καλύτερα στο βελονισμό ή τη συμβουλευτική. Πρόσθεσε ότι δεν βελτιώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες.
Ο MacPherson θεωρεί καλύτερο να ρωτούνται οι ασθενείς για την προτίμησή τους σχετικά με τη θεραπεία. Πιστεύει ότι σαφώς ο βελονισμός αποτελεί νέα επιλογή. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι πραγματικά βοηθά.
Πηγές:
‘PLOS Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}