Σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολίες για τον καρκίνο του μαστού, η γιόγκα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει την ποιότητα ζωής πέρα από την αγωγή, ανακάλυψαν ερευνητές του University of Texas MD Anderson Cancer Center.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Clinical Oncology', επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της γιόγκα σε ομάδα 191 γυναικών με καρκίνο μαστού σταδίου 0-3.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Όσες έκαναν γιόγκα, όσες έκαναν απλό τέντωμα ή όσες δεν έλαβαν οδηγίες για κάποιο από τα 2 προηγούμενα. Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, γυναίκες που έκαναν γιόγκα ανέφεραν μείωση της κούρασης και βελτίωση στη γενική υγεία και λειτουργικότητα μετά από αγωγή με ακτινοβολίες.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κορτιζόλη είναι ορμόνη του στρες και υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με χειρότερο αποτέλεσμα στον καρκίνο του μαστού.
Γυναίκες στην ομάδα της γιόγκα είχαν τη μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης, την ημέρα, που υποδεικνύει ότι η γιόγκα μπορεί ενδεχομένως να έχει την ικανότητα να συμβάλλει στη ρύθμιση της ορμόνης.
Ο ερευνητής, Lorenzo Cohen, του University of Texas MD Anderson Cancer Center, δήλωσε ότι ο συνδυασμός πρακτικών νου-σώματος που είναι μέρος της γιόγκα έχει σαφώς μεγάλη δυναμική όσον αφορά τη βοήθεια στις ασθενείς να ρυθμίσουν τις ψυχοκοινωνικές και σωματικές δυσκολίες που συνδέονται με την αγωγή και τη ζωή μετά τον καρκίνο, πέρα από τα οφέλη του απλού τεντώματος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ινστιτούτο έρευνας γιόγκα, της Ινδίας, Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana.
Πηγές:
'Journal of Clinical Oncology'.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}