Επιστήμη & Ζωή

Η διατροφή της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει τα γονίδια του παιδιού

Νέα έρευνα υπέδειξε πως η διατροφή της μητέρας πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στην υγεία της επόμενης γενιάς.

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, 19:23

Η διατροφή της μητέρας λίγο καιρό πριν συλλάβει, μπορεί να επηρεάσει μόνιμα το DNA του μωρού της, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι η διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να ανοίξει και να κλείσει γονίδια.
Η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη ένδειξη σε ανθρώπους.

Η έρευνα εστίασε σε γυναίκες της υπαίθρου, στη Γκάμπια, όπου το κλίμα οδηγεί σε διαφορές στη διατροφή μεταξύ των περιόδων των βροχοπτώσεων και της ξηρασίας.

Υπογραμμίζει την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη και την κύηση, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 84 εγκύους, που συνέλαβαν στην κορύφωση της περιόδου των βροχοπτώσεων και περίπου ίδιο αριθμό γυναικών που συνέλαβαν στην κορύφωση της εποχής της ξηρασίας.

Μετρήθηκαν τα επίπεδα θρεπτικών ουσιών σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τις γυναίκες, ενώ αναλύθηκε το DNA των μωρών τους, 2 έως 8 μήνες μετά τον τοκετό.

Η ερευνήτρια, Dr Branwen Hennig, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη ένδειξη στους ανθρώπους, ότι η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ερμηνείας των γονιδίων.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως η διατροφή της μητέρας πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στην υγεία της επόμενης γενιάς.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πειράματα σε ποντικούς έδειξαν ότι η διατροφή στην εγκυμοσύνη μπορεί να έχει δια βίου επίπτωση στα γονίδια του παιδιού.
Για παράδειγμα, το χρώμα του τριχώματος ενός ποντικού επηρεάζεται από τη διατροφή της μητέρας του.
Οι αλλαγές στο DNA που ανοίγουν και κλείνουν γονίδια είναι γνωστές ως ‘’επιγενετικές επιδράσεις’’.

Μια τέτοια αλλαγή αφορά την προσκόλληση χημικών ουσιών, που ονομάζονται μεθυλικές ομάδες, στο DNA.
Μωρά που συνελήφθησαν σε βροχερή εποχή είχαν υψηλότερα ποσοστά μεθυλίωσης στα 6 γονίδια που μελετήθηκαν.
Αυτά συνδέθηκαν με διάφορα επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο αίμα μιας μητέρας.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό τι κάνουν τα γονίδια και ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει η διαδικασία.
Ο ερευνητής, Dr Rob Waterland, του Baylor College of Medicine, στο Χιούστον, δήλωσε ότι τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Nature Communications'', υποδεικνύουν ότι η διατροφή μιας μητέρας μπορεί να έχει επιγενετική επίδραση.
Η έρευνα έδειξε ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να αφήσει μόνιμα σημάδια στο γονιδίωμα του παιδιού της σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

 

Πηγές:
'Nature Communications''.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων