Ο κυνισμός χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι οι άλλοι παρακινούνται από εγωιστικά κίνητρα.
Αν και μπορεί να εμφανιστεί ως άποψη πως ‘’το ποτήρι είναι μισογεμάτο’’, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη θεώρηση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Anna- Malia Tolppanen, του University of Eastern Finland στο Kuopio, δημοσιεύουν τα ευρήματα στο περιοδικό ''Neurology.''
Δήλωσαν ότι ο κυνισμός έχει προηγουμένως συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ κυνισμού και άνοιας.
Για να εξετάσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ άνοιας και κυνισμού, οι ερευνητές μελέτησαν 1.449 ανθρώπους μέσης ηλικίας 71 ετών που συμπλήρωσαν τεστ για άνοια και ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα επίπεδα κυνισμού τους.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι το ερωτηματολόγιο έχει αποδειχτεί αξιόπιστο και τα σκορ των ανθρώπων έτειναν να είναι σταθερά για αρκετά χρόνια.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε ποιο βαθμό συμφωνούσαν με προτάσεις όπως
- Νομίζω ότι οι περισσότεροι θα έλεγαν ψέματα για να προχωρήσουν
- Είναι πιο ασφαλές να μην εμπιστεύεσαι κανένα
- Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν άδικους λόγους για να κερδίσουν κάτι παρά να το χάσουν.
- Αφού μέτρησαν τα σκορ των συμμετεχόντων οι ερευνητές τους ομαδοποίησαν σε κατηγορίες χαμηλών, μέτριων ή υψηλών επιπέδων έλλειψης εμπιστοσύνης.
Συνολικά, 622 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν 2 τεστ για άνοια και το τελευταίο πραγματοποιήθηκε 8 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας. Στο διάστημα της έρευνας 46 άνθρωποι διαγνώστηκαν με άνοια.
‘Εχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κυνισμού είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα.
Δεκατέσσερις από τους 164 συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα κυνισμού εμφάνισαν άνοια, ενώ μόνο 9 από τους 212 συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα κυνισμού εμφάνισαν τη νόσο.
Ο Tolppanen δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η θεώρηση της ζωής και η προσωπικότητα των ανθρώπων μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στην υγεία τους. Η κατανόηση πώς ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας όπως ο κυνισμός επηρεάζει τον κίνδυνο για άνοια μπορεί ενδεχομένως να μας δώσει σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο μείωσης του κινδύνου άνοιας.
Πηγές:
''Neurology.''
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}