Αρχική έρευνα έχει δείξει ότι έξι στους δέκα ασθενείς μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα μέσα σε μια ημέρα ακολουθώντας αυτή τη θεραπεία, σε σύγκριση με τις έξι έως οκτώ εβδομάδες που ενδεχομένως να απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα αντικαταθλιπτικά.
Η στέρηση ύπνου θεωρείται ότι ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη.
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το 40 - 60 % των ασθενών βοηθήθηκαν όταν έμειναν ξύπνιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας ερευνητής το περιέγραψε ως μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση των ασθενών με βαριά κατάθλιψη, των ψυχωτικών και των ασθενών με τάσεις αυτοκτονίας, στους εαυτούς τους πριν από την ασθένειά τους, μέσα σε λίγες ώρες.
Ωστόσο, η βελτίωση είναι βραχύβια και χάνεται όταν ο ασθενής κοιμάται.
Τώρα, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα και το Rhode Island Hospital ερευνούν τον τρόπο προκειμένου να παρέχουν ανακούφιση για μεγαλύτερο διάστημα συνδυάζοντας τη στέρηση ύπνου με δύο άλλες θεραπείες. Πιλοτικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, που είναι γνωστή ως τριπλή χρονοθεραπεία, είναι ταχεία και μακράς διαρκείας (εννέα εβδομάδες).
Οι αμερικανοί ερευνητές θα δοκιμάσουν τη θεραπεία σε μια μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία θα συμμετέχουν 80 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, επιλόχεια κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή.
Οι τρέχουσες θεραπείες κυμαίνονται από την άσκηση και τις ομάδες αυτοβοήθειας ως τα αντικαταθλιπτικά. Αλλά τα φάρμακα δεν λειτουργούν σε όλους και μερικές αναφορές δείχνουν ότι δεν είναι καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο. Μπορεί επίσης να χρειαστούν δύο μήνες για να δράσουν.
Η τριπλή χρονοθεραπεία, που διενεργείται πάνω από τρεις ημέρες, συνδυάζει τη στέρηση ύπνου, η οποία θεωρείται ότι ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, με τη «θεραπεία έντονου φωτός» - όπου οι ασθενείς εκτίθενται σε ειδική λάμπα για έως και μία ώρα - και «πρόοδο φάσης ύπνου» - όπου αλλάζουν οι ώρες ύπνου και αφύπνισης.
Η θεωρία είναι ότι η στέρηση ύπνου έχει αντικαταθλιπτική δράση. Το έντονο φως και οι αλλαγές της ώρας του ύπνου, βοηθούν στην εκ νέου ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού που με τη σειρά του βοηθά ώστε η αντικαταθλιπτική δράση της στέρησης ύπνου να διαρκεί περισσότερο. Την πρώτη ημέρα, οι ασθενείς μένουν ξύπνιοι από τις 22:30 και για όλη τη νύχτα και το σύνολο της επόμενης ημέρας. Στη συνέχεια, κοιμούνται από τις 6.00 μμ έως τη 1 π.μ. το επόμενο πρωί, οπότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται, με διαφορετικούς χρόνους ύπνου και αφύπνισης.
Η θεραπεία με έντονο φως δίνεται νωρίς το πρωί της καθεμιάς από τις τρεις μέρες. Το φως πιστεύεται ότι διεγείρει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη, και ενισχύσει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η μελατονίνη και η σεροτονίνη.
Τη δεύτερη ημέρα, ο ασθενής κοιμάται από τις 8.00 μ.μ. έως τις 3.00 π.μ. και την τελευταία μέρα, ο ύπνος αρχίζει στις 10.00 μμ και τελειώνει στις 5.00 π.μ.. Από τότε οι ασθενείς συνεχίζουν το ίδιο χρονοδιάγραμμα ύπνου (10.00μ.μ. έως 5.00 π.μ.).
Μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι σημαντικές βελτιώσεις παρέμειναν, στο 63% των ασθενών με κατάθλιψη, επτά εβδομάδες αργότερα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts έχει ρίξει φως στο τι μπορεί να συμβαίνει. Προσδιόρισε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αδενοσίνη που απελευθερώνεται όταν είσαι ξύπνιος. Η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της αδενοσίνης, η οποία μεταβάλλει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας άμεση βελτίωση στη διάθεση.
«Η τριπλή χρονοθεραπεία συνήθως μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα μέσα σε μία με δύο ημέρες», λέει ο ψυχίατρος Δρ. John Gottlieb, του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg School of Medicine στο Σικάγο και κορυφαίος ειδικός στη χρονοθεραπεία, προσθέτοντας ότι είναι τόσο βιολογικά δραστική όσο τα αντικαταθλιπτικά, ανέξοδη και έχει ελάχιστες παρενέργειες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}