Ερευνητική ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι εξουδετερώνοντας ένα γονίδιο μπορεί να επανορθώσει την υπογονιμότητα λόγω στρες σε ποντικούς.
Αν και το στρες έχει συνδεθεί με μειωμένη ερωτική επιθυμία, καθυστερημένη εγκυμοσύνη και αύξηση των αποβολών, είναι η πρώτη φορά που ερευνάται η μοριακή βάση των σχέσεων.
Η Daniela Kaufer, του University of California Berkeley, δήλωσε ότι το να σιωπήσουμε γενετικά το πεπτίδιο RFRP3, αποκαθιστά την επιτυχία όσον αφορά την εγκυμοσύνη σε βαθμό που δεν διαχωρίζεται από την επιτυχία στην ομάδα ελέγχου χωρίς στρες.
Θηλυκοί ποντικοί είχαν λιγότερο κίνητρο να ζευγαρώσουν, συνελάμβαναν λιγότερο συχνά και σε όσα συνέλαβαν, λιγότερα έμβρυα τα κατάφεραν.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επίδραση του στρες υπάρχει καιρό μετά την απομάκρυνσή του. Οι επιδράσεις εξουδετερώθηκαν εντελώς, καταργώντας το RFRP3.
Η ερευνήτρια Anna Geraghty, δήλωσε ότι ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό υγιών γυναικών παλεύουν με την υπογονιμότητα και τα ευρήματα παρέχουν νέα εστία κλινικής έρευνας για την αναπαραγωγική υγεία.
Το πεπτίδιο RFRP3 παράγεται στον υποθάλαμο. Ένας τρόπος που δρα στις γυναίκες είναι μέσω της μείωσης της φυσιολογικής ανόδου των ορμονών που συνοδεύει την ωορρηξία.
Ενδεχομένως ρυθμίζεται κατευθείαν από την ορμόνη του στρες, κορτικοστερόνη.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την ανάκαμψη από το στρες, όταν τα επίπεδα κορτικοστερόνης έχουν επιστρέψει στα φυσιολογικά, το RFRP3 φάνηκε να συνεχίζει να ασκεί την επίδρασή του στην αναπαραγωγή.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’eLife’’.
Πηγές:
‘’eLife’’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}