Αντί να είναι μια μόνο νόσος, η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι ομάδα 8 γενετικά διαφορετικών νόσων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η καθεμία έχει τα δικά της συμπτώματα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''American Journal of Psychiatry''.
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Ισπανία και της Ουάσιγκτον στο Σαιν Λους, επέλεξαν 4.196 ασθενείς με σχιζοφρένεια και 3.200 υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουν τα διαφορετικά δίκτυα γονιδίων που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με την έκταση ‘’θετικών’’ (όπως οι παραισθήσεις) και ‘’αρνητικών’’ συμπτωμάτων (όπως τα προβλήματα στην οργάνωση των σκέψεων).
Οι επιστήμονες στη συνέχεια ταξινόμησαν τα προφίλ των συμπτωμάτων σε 8 είδη ποιοτικών ειδών διαφορετικών νόσων.
Σχέσεις μεταξύ των εξατομικευμένων γονιδίων και της σχιζοφρένειας φάνηκε να είναι ασθενείς και ασταθείς.
Η νέα έρευνα επέλεξε να μελετήσει την αλληλεπίδραση των γονιδίων αντί μόνο τις σχέσεις μεταξύ της νόσου και των εξατομικευμένων γονιδίων.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με την έρευνα εντόπισαν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια αλληλεπιδρούν ενορχηστρωμένα στην περίπτωση υγιών ασθενών ή ανοργάνωτα, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που οδηγούν σε διαφορετικά είδη σχιζοφρένειας.
Οι ερευνητές εντόπισαν πρώτα 42 ομάδες γονιδίων που φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και στη συνέχεια υπολόγισαν ότι αυτές συμβάλλουν στο 70-100% του κινδύνου.
Σημειώνουν ότι επομένως είναι σχεδόν αδύνατο για ανθρώπους με ορισμένα δίκτυα γενετικών ποικιλομορφιών να αποφύγουν τη σχιζοφρένεια.
Tα ευρήματα στη συνέχεια αναπαράχθηκαν σε 2 ανεξάρτητα δείγματα ασθενών με σχιζοφρένεια.
Ο ερευνητής Zwir, εκτιμά ότι με τον εντοπισμό των γονιδίων και τη σχέση τους με συμπτώματα ασθενών θα είναι σύντομα πιθανό να αναπτυχθούν τοπικές αγωγές για συγκεκριμένες οδούς που εμπλέκονται στη σχιζοφρένεια.
Πηγές:
''American Journal of Psychiatry''.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}