Ο φτωχός ύπνος στην εφηβεία μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί προάγγελος προβλημάτων με το αλκοόλ, με ουσίες και σεξουαλικής συμπεριφοράς για την οποία κάποιος μετανιώνει, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι έφηβοι με κακές συνήθειες ύπνου ήταν πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές τα επόμενα χρόνια σε σχέση με όσους κοιμόνταν επαρκώς.
Δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο το πρόγραμμα ύπνου των εφήβων.
Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι σημαντικός για την καλή κρίση.
Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘’Alcoholism: Clinical and Experimental Research’’, οι επιστήμονες, ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 6.500 εφήβων στις ΗΠΑ.
Παρακολούθησαν τάσεις ύπνου και τη χρήση αλκοόλ και ουσιών σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3 κύματα μεταξύ του 1994 και του 2002.
Άνθρωποι που κοιμόνταν άσχημα, όταν ρωτήθηκαν για πρώτη φορά ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ και τις ουσίες.
Ωστόσο, ερευνητές θέλησαν επίσης να ανακαλύψουν αν ο φτωχός ύπνος συνδέεται ανεξάρτητα με την εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων αργότερα.
Έφηβοι που ανέφεραν προβλήματα στο να αποκοιμηθούν, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ήταν περισσότερο πιθανό να πίνουν πολύ, να έχουν σεξουαλικές συμπεριφορές για τις οποίες μετάνιωναν όταν έπιναν ή να κάνουν χρήση ουσιών τα επόμενα χρόνια.
Όσο χειρότερο ήταν το πρόβλημα ύπνου τόσο ισχυρότερη ήταν η σχέση. Όσοι θεωρούσαν δύσκολο να αποκοιμηθούν σχεδόν καθημερινά είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης των παραπάνω προβλημάτων σε σχέση με εφήβους που έβρισκαν εύκολο το να αποκοιμηθούν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο λιγότερες ώρες ύπνου ανέφεραν οι έφηβοι τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες για μελλοντικά προβλήματα, όπως θέματα με τις σχέσεις λόγω κακής χρήσης αλκοόλ.
Ωστόσο, μια επιπλέον ώρα ύπνου φάνηκε να προσφέρει προστασία σε κάποιο βαθμό-κάθε επιπλέον ώρα συνδέθηκε με μείωση των πιθανοτήτων κατάχρησης αλκοόλ.
Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Maria Wong, του Idaho State University, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ύπνος είναι καλός δείκτης ορισμένων σοβαρών κατοπινών προβλημάτων.
Οι γονείς θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν στους εφήβους, όχι μόνο για τους βαθμούς και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και για τον ύπνο. Αν χρειαστεί, θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια, πρόσθεσε.
Πηγές:
‘’Alcoholism: Clinical and Experimental Research’’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}