Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο παγκοσμίως σε σχέση με ένα τέταρτο του αιώνα πριν. Το εύρημα αποδίδεται στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και στη γήρανσή του.
Τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως. Αυτό αντανακλά την καλύτερη διατροφή, το λιγότερο κάπνισμα και τις εξελίξεις στην ιατρική, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Simon Capewell, του University of Liverpool.
Ωστόσο, οι αριθμοί βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο καθηγητής.
Ο Capewell, δήλωσε ότι πολλοί από τους συγκεκριμένους θανάτους είναι πρόωροι, δηλαδή πεθαίνουν άνθρωποι κάτω των 75 ετών. Πρόσθεσε ότι ποσοστό 90% αυτών των πρόωρων θανάτων μπορεί να προληφθεί και να αποφευχθεί μέσω υγιεινής διατροφής και αποχής από το τσιγάρο.
Ο ερευνητής Dr. Gregory Roth, από το University of Washington, στο Σιάτλ, εξέτασε στοιχεία του 2013 που αφορούσαν 188 χώρες.
Εστίασε στον αριθμό θανάτων από καρδιά και στα ποσοστά θνησιμότητας, από το 1990 έως το 2013.
Το 1990, 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως από καρδιαγγειακές νόσους. Το 2013 ο αριθμός έφθασε στα 17,3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 40%.
Η έρευνα δείχνει ότι η άνοδος οφείλεται κυρίως στη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, αν και η αύξησή του αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα. Ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε μόνο στη δυτική και στην κεντρική Ευρώπη.
Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι διαφορετική ιστορία. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μειώθηκαν ανά ηλικία κατά 39% παγκοσμίως.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι χώρες που κέρδισαν σε ευμάρεια τα προηγούμενα 25 χρόνια δεν εμφάνισαν απαραίτητα αντίστοιχη ενίσχυση όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές νόσους, δηλαδή τα χρήματα δεν μεταφράζονται πάντα σε καλύτερη υγεία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’New England Journal of Medicine.’’
Πηγές:
‘’New England Journal of Medicine.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}