Παιδιά που έχουν νοσήσει από ιλαρά, μπορεί ενδεχομένως να ζουν με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα για διάστημα έως 3 ετών, και όχι μόνο ενός ή δυο μηνών, όπως εκτιμάτο πρωτύτερα, αποκάλυψε νέα έρευνα.
Ο ιός της ιλαράς, προσωρινά καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τα παιδιά πολύ ευάλωτα σε άλλες θανατηφόρες νόσους.
Η έρευνα, έδειξε ότι η ιλαρά μπορεί ενδεχομένως να βάλει τον οργανισμό σε πιο μακροχρόνια κατάσταση αμνησίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου τα αναγκαία κύτταρα μνήμης που προστατεύουν τον οργανισμό έναντι λοιμωδών νόσων εξολοθρεύονται προσωρινά.
Η ερευνήτρια C. Jessica Metcalf, του Princeton University, δήλωσε ότι ήδη γνωρίζαμε ότι η ιλαρά επιτίθεται στη μνήμη του ανοσοποιητικού και ότι είναι ανοσοκατασταλτική για βραχύ διάστημα.
Πρόσθεσε ότι ήδη γνώριζαν οι ερευνητές ότι η ιλαρά επιτίθεται στη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι ήταν ανοσοκατεσταλμένο για μικρό διάστημα. Ωστόσο, η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η καταστολή του ανοσοποιητικού διαρκεί πολύ περισσότερο σε σχέση με ότι υποπτεύονταν πρωτύτερα οι ερευνητές.
Η Metcalf εξήγησε ότι αν κάποιος εμφανίσει ιλαρά, τρία χρόνια μετά, θα μπορούσε να πεθάνει από κάτι από το οποίο δεν θα πέθαινε αν δεν είχε νοσήσει από ιλαρά.
Ο Michael Mina, του Emory University, δήλωσε ότι εμβόλια για την ιλαρά έχουν οφέλη, που εκτείνονται πέρα από την προστασία μόνο, έναντι της ιλαράς.
Ο Mina αναρωτήθηκε πόσο γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ευρέως προστατευτικό ξανά μετά την επίθεση της ιλαράς και εξέτασε στοιχεία πληθυσμού από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Δανία.
Οι ερευνητές εστίασαν σε θανάτους παιδιών μεταξύ ενός και 9 ετών, στην Ευρώπη, και ενός έως 14 ετών στις ΗΠΑ, σε περιόδους πριν και μετά το εμβόλιο.
Η έρευνα αποκάλυψε πολύ δυνατή σχέση μεταξύ της εμφάνισης ιλαράς και των θανάτων από άλλες νόσους, επιτρέποντας ‘’περίοδο υστέρησης’’ περίπου 28 μηνών κατά μέσον όρο, μετά τη λοίμωξη από ιλαρά.
Το εύρημα ήταν σταθερό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις 3 χώρες και σταθερό σε περιόδους πριν και μετά το εμβόλιο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Science.’’
Πηγές:
‘’Science.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}