Όλοι μας θέλουμε να είμαστε η πιο υγιής εκδοχή του εαυτού μας, και οι τρόποι για να το πετύχουμε αυτό είναι γνωστοί: Καλή διατροφή, αρκετή γυμναστική και σωστός ύπνος. Επειδή όμως η ενσωμάτωση και των τριών στην αγχωτική μας καθημερινότητα δεν είναι πάντα και το πιο εύκολο πράγμα, αυτές είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Πιείτε πολύ (πολύ) νερό

Είτε έχετε μόλις ξυπνήσει, είτε πηγαίνετε στην δουλειά ή στο γυμναστήριο, ένα μπουκαλάκι νερό πρέπει να βρίσκεται πάντα μαζί σας και να μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ και τακτικά. Το νερό θα βάλει  σε λειτουργία σχεδόν τα πάντα στο σώμα σας, αλλά επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τις λιγούρες για φαγητό.

Βρείτε παρέα για να γυμναστείτε

Αν είστε άνθρωπος που μπορεί να γυμνάζεται μόνος (και που τα καταφέρνει καλύτερα χωρίς παρέα) τότε αγνοήστε αυτή την παράγραφο. Αν όμως νιώθετε ότι η παρέα θα σας έκανε να συγκεντρώνεστε καλύτερα, τότε ζητήστε από κάποιο κοντινό σας άτομο (ή και όχι – πάντα είναι καλή ευκαιρία για να “δένετε” επιπλέον σχέσεις στη ζωή σας) να σας συνοδεύσει και να κάνετε προπονήσεις μαζί. Και μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό: Φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά και να μην παρατάτε τις προπονήσεις σας. Μόνο η σταθερότητα μπορεί να φέρει ορατά αποτελέσματα.

Γεμίστε το σπίτι σας με υγιεινές τροφές

Αν ανοίγετε το ντουλάπι και βλέπετε πατατάκια ή μπισκότα, θα φάτε πατατάκια και μπισκότα. Αν ανοίγετε το ψυγείο και βλέπετε σοκολάτες ή μπύρες, μαντέψτε τι θα αρπάξετε μόλις ανοίξετε το ψυγείο. Φροντίστε να έχετε φρέσκα φρούτα σε κοινή θέα και σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες βρώμης ή πρωτεΐνης και γιαούρτι, και κρύψτε τα ανθυγιεινά σνακ στις πίσω γωνίες των ντουλαπιών σας. Αργά ή γρήγορα, ο εγκέφαλός σας θα συνηθίσει στην ιδέα ότι “Ναι, αυτό είναι διαθέσιμο και είναι σνακ”.

Φορέστε άνετα παπούτσια

Μπορεί να ακούγεται σαν παράξενη συμβουλή για fitness, αλλά σκεφτείτε πραγματικά πόση όρεξη είχατε να περπατήσετε την τελευταία φορά που φορούσατε άβολα παπούτσια – πόσο μάλλον να τρέξετε ή να κάνετε μια ολοκληρωμένη προπόνηση.

Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική

Ό,τι σας βοηθά να παραμένετε συγκεντρωμένοι και με ρυθμό μπορεί να βοηθήσει. Τα περισσότερα γυμναστήρια παίζουν έντονη μουσική με δυνατά beats για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αν όμως δεν σας αρέσει η μουσική που έχει επιλέξει ο χώρος για εσάς (όλοι έχουμε γούστα), δεν σας σταματάει κανείς από το να διαλέξετε εσείς το αγαπημένο σας soundtrack για την προπόνησή σας. Η κατάλληλη μουσική μπορεί όχι μόνο να σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε την προπόνηση, αλλά να σας ενισχύσει και την διάθεση ώστε να αποδόσετε καλύτερα.

Φάτε αργά και μην το παρακάνετε

Προσπαθήστε να μην τρώτε γρήγορα, καθώς είναι από τους πιο εύκολους τρόπους να φάμε υπερβολικές ποσότητες. Οι μικρότερες, πιο συχνές μερίδες μέσα στην ημέρα και τα υγιεινά σνακ μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε εντός προγράμματος. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν κάποιες μέρες ξεφύγετε από τις θερμίδες που θέλετε να καταναλώσετε, δεν έγινε κάτι κακό. Ακόμα κι αυτό είναι εντός προγράμματος, αρκεί να συνεχίσετε από εκεί που το αφήσατε στο επόμενο γεύμα.

Αξιοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά

Είναι ο καλύτερος τρόπος να περιορίσετε το αλάτι από την διατροφή σας, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις θερμίδες και λιπαρά – σκεφτείτε για παράδειγμα αν την έξτρα γεύση στο φαγητό σας επιλέγατε να την δώσετε με μία έτοιμη σάλτσα του εμπορίου. Οι θερμίδες των μυρωδικών αλλά και του λεμονιού, του ξυδιού, του σκόρδου και του κρεμμυδιού είναι σχεδόν αμελητέες, ενώ παράλληλα κάνουν το πιάτο σας ακόμα πιο θρεπτικό.

Απολαύστε τους υδατάνθρακες, και επιλέξτε τους σωστά

Μην τους κόψετε εντελώς από την διατροφή σας σε μια προσπάθεια να χάσετε γρήγορα κιλά – δεν είναι μια πρακτική που λειτουργεί μακροπρόθεσμα, αυτά τα κιλά είναι πολύ εύκολο να τα ξαναπάρετε και επίσης θα στερήσετε από το σώμα σας την μορφή ενέργειας που προτιμά

Μην ενδίδετε στην πίεση των γύρω σας

Ντελίβερι; Ένα ποτό παραπάνω; Κάπνισμα; Σε ό,τι κακή συνήθεια κι αν προσπαθεί να σας “παρασύρει” ο περίγυρός σας, μπορείτε πάντα να αρνηθείτε ευγενικά. Ή να απολαύσετε την έξοδο και την παρέα χωρίς να το παρακάνετε και χωρίς να ξεχνάτε τους στόχους σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023