Το περπάτημα είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ενσωματώσουμε περισσότερη γυμναστική στην καθημερινή μας ζωή. Τα οφέλη του είναι πολλά και αρχίζουν να γίνονται αισθητά άμεσα. Ποια είναι αυτά;

Ας δούμε μερικούς λόγους που αξίζει να περπατάμε περισσότερο.

Βελτιώνουμε την διάθεσή μας

Το περπάτημα είναι ψφέλιμο για την ψυχική σας υγεία από πολλές απόψεις. Οι φυσιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν ενώ περπατάτε και μετά, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ροής του αίματος, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, της απελευθέρωσης ορμονών και του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν τη συνολική διάθεση και την ψυχική σας υγεία. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το καθημερινό περπάτημα, ακόμη και για 15 λεπτά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευεξία σας, να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες και να αυξήσει την αυτοεκτίμηση.

Βελτιώνουμε την υγεία της καρδιάς

Ένα γρήγορο περπάτημα 15 λεπτών βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας. Το περπάτημα είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης, άρα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την κατανάλωση οξυγόνου και με την πάροδο του χρόνου μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, και επίσης αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς.

Καίμε θερμίδες

Η σωματική δραστηριότητα όπως το περπάτημα καίει θερμίδες, κάτι που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Αν στο παρελθόν πιστεύατε ότι η άσκηση υψηλής έντασης είναι ο μόνος τρόπος για να χάσετε ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αυτό ευτυχώς δεν ισχύει. Η διαχείριση βάρους έχει να κάνει με την σταθερότητα, οπότε αν συνεχίζετε να περπατάτε σταθερά κάθε μέρα, θα δείτε αποτελέσματα.

Ενισχύουμε τη δημιουργικότητα, την ενέργεια και την παραγωγικότητα

Η τόνωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, η εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η αύξηση των ορμονών για καλύτερη διάθεση που θα πάρουμε με ένα γρήγορο περπάτημα για μόλις 15 λεπτά μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα στη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ότι “αδειάσετε” το μυαλό σας, δοκιμάστε να περπατήσετε και χωρίς μουσική.

Ενισχύουμε την δύναμη των μυών και των οστών

Το περπάτημα είναι μια άσκηση που αξιοποιεί το βάρος μας, επομένως μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας, κάτι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό όσο μεγαλώνετε. Ο συνδυασμός του περπατήματος με την προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, συνεπώς προσπαθήστε να βάλετε και λίγες τέτοιες ασκήσεις στο πρόγραμμά σας. Επίσης, δοκιμάστε να κάνετε το περπάτημά σας πιο απαιτητικό με το να περπατήσετε σε ανηφόρα ή σε ανώμαλο έδαφος. Αυτό θα ενισχύσει τα αποτελέσματα του περπατήματος ακόμη περισσότερο, βοηθώντας στην οικοδόμηση δύναμης και σταθερότητας στα γόνατα, τους γοφούς, τους αστραγάλους και τους μύες του κάτω μέρους του σώματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023