Ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον που αρχίζουν τακτική άσκηση νωρίτερα, επιβραδύνουν την πτώση στην ποιότητα ζωής σε σχέση με όσους αρχίζουν να ασκούνται αργότερα, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Ερευνητές του National Parkinson Foundation (NPF) εξέτασαν πληροφορίες από σχεδόν 3.000 ασθενείς. Περισσότεροι από 1.300 ανέφεραν ότι έκαναν λίγη τακτική άσκηση πριν λάβουν μέρος στην έρευνα.
Σε διάστημα 2 ετών, 500 από τους μη δραστήριους ασθενείς άρχισαν να ασκούνται περισσότερες από 2,5 ώρες την εβδομάδα. Οι ερευνητές συνέκριναν ασθενείς που ασκούνταν τακτικά, για 2 χρόνια, με ανθρώπους που ήταν αδρανείς στην έναρξη της έρευνας αλλά που στη συνέχεια άρχισαν τακτική άσκηση.
Η έρευνα δεν ανέφερε το είδος της άσκησης αλλά τη συνολική ποσότητα.
Μετά από 2 χρόνια, τα σκορ σε ερωτηματολόγια που μετρούσαν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητα χειροτέρεψαν 1,4 μονάδες σε όσους άρχισαν νωρίτερα άσκηση και 3,2 μονάδες σε όσους άρχισαν να ασκούνται αργότερα.
Η διαφορά των σχεδόν 2 μονάδων θα μπορούσε να είναι αρκετή για να κάνει πιο δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες για όσους δεν ασκούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο Dr. Michael Okun, δήλωσε ότι η νέα έρευνα καθιστά σαφές ότι όλοι όσοι πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον θα πρέπει να ασκούνται. Οι ασθενείς υποφέρουν όταν καθυστερούν την έναρξη της άσκησης και δεν φαίνεται να παίζει ρόλο το είδος, καθώς ωφελούνται από το να σηκώνονται και να κινούνται.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorders, στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγές:
Διεθνής τύπος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}