Επιστήμη & Ζωή

Έρευνα: Το κρεμμύδι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μειώνει ορισμένα από τα πρώιμα συμπτώματα καρδιοπάθειας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2007, 17:32

Η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή μειώνει ορισμένα από τα πρώιμα συμπτώματα καρδιοπάθειας, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ομάδα Ινστιτούτου για την Έρευνα των Τροφίμων στη Βρετανία, εστίασε σε ένα από τα συστατικά που υπάρχει στο τσάι, στα κρεμμύδια, τα μήλα και το κόκκινο κρασί.

Η έρευνα για την αρτηριοσκλήρυνση εξέτασε την επίδραση των ουσιών που παράγονται όταν διασπάται η κερσετίνη στον οργανισμό. Φάνηκε πως βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των αρτηριών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία μεταβολίζεται πολύ γρήγορα από το έντερο και το συκώτι και δεν βρίσκεται στο αίμα. Έτσι οι ερευνητές εστίασαν στις ουσίες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μετά την πέψη, την απορρόφηση και τον μεταβολισμό της κερσετίνης.

Τα συστατικά χρησιμοποιήθηκαν- σε συγκεντρώσεις παρόμοιες με αυτές που θα παράγονταν μετά την πέψη-για να αντιμετωπίσουν κύτταρα που ελήφθησαν από τα τοιχώματα των αγγείων.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Paul Kroon δήλωσε ότι οι επιστήμονες εξέτασαν ουσίες που βρίσκονται στο αίμα αντί για τα φλαβονοειδή πριν καταναλωθούν, καθώς μόνο αυτά τα συστατικά έρχονται στην πραγματικότητα σε επαφή με τους ιστούς και έχουν επίδραση στην υγεία των αρτηριών.

Ωστόσο, η επίδραση είναι πιο ελαφριά σε σχέση με πειράματα σε εργαστήριο στα οποία χρησιμοποιήθηκε η αρχική ουσία. Όμως οι μεταβολίτες- παρόλα αυτά- έχουν κάποιο αποτέλεσμα στα κύτταρα του τοιχώματος των αγγείων.

Στην έρευνα φάνηκε ότι στην περίπτωση του μηχανισμού της φλεγμονής, μικρότερη δόση ουσιών-που προέρχονται από κατανάλωση 100 έως 200 γραμμαρίων κρεμμυδιών- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση.

Η διαιτολόγος Bridget Aisbitt, του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής, δήλωσε ότι η φλεγμονή είναι σημαντικός παράγοντας στην επιβάρυνση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο και η έρευνα αυτή δίνει στοιχεία σχετικά με το γιατί μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων