Η επίδραση είναι μέτρια και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές. Όμως τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Obesity», μπορεί να εξηγούν το «φαινόμενο του απεριτίφ», το γιατί δηλαδή μερικοί άνθρωποι πεινάνε όταν πίνουν αλκοόλ.
Στην έρευνα, 35 υγιείς γυναίκες επισκέφθηκαν δύο διαφορετικές μέρες το εργαστήριο του καθηγητή Robert Considine στο Indiana University School of Medicine για να κάνουν νηστικές τη μία μέρα έγχυση αλκοόλ και την άλλη έγχυση σκέτου φυσιολογικού ορού.
Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ο Considine και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι με το αλκοόλ αυξανόταν η ροή αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου - τον υποθάλαμο - όταν οι συμμετέχουσες μύριζαν τρόφιμα και όχι φυτά ή οτιδήποτε άλλο, άρα με κάποιο τρόπο το αλκοόλ έκανε τον υποθάλαμο να εστιάζει στα φαγητά.
Όμως αυτό παρατηρήθηκε στα δύο τρίτα των γυναικών και όχι σε όλες, αλλά οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα τον λόγο.
Μετά από κάθε μαγνητική, οι ερευνητές πρόσφεραν στις γυναίκες φαγητό, διαπιστώνοντας πως την μέρα που είχαν πιει νηστικές αλκοόλ, έτρωγαν πολύ περισσότερο. Και πάλι, αυτό δεν παρατηρήθηκε σε όλες τις γυναίκες, αλλά στις περισσότερες.
Ο Considine δήλωσε πως τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ρύθμισης της όρεξης και εκτίμησε ότι παρότι η μελέτη έγινε σε γυναίκες, τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άντρες.
Πηγές:
'Obesity'
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}