H προσπάθεια να σταματήσει η εξέλιξη του Alzheimer με αντισώματα που απομακρύνουν το νοσογόνο αμυλοειδές από τον εγκέφαλο, παρουσιάζει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά από χρόνιες αποτυχίες. Τα αποτελέσματα μελέτης σε δύο αντισώματα που παρουσιάστηκαν σε συνεδρίαση της αμερικανικής Ένωσης για το Alzheimer είναι πάντως κάθε άλλο παρά σαφή.
Το κεντρικό χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer είναι η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, και η εμφάνιση των ινιδίων στα κύτταρα. Αν αιτία της νόσου είναι οι σωροί σκωρίας μιας εκφυλιστικής ασθένειας του εγκεφάλου είναι ασαφές. Αν αυτοί είναι η αιτία, τότε η έγκαιρη απομάκρυνση τους θα μπορούσε δυνητικά να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας, εάν όχι να την σταματήσει.
Οι πρώτες προσπάθειες κατευθύνθηκαν σε αυτό, στο να ευαισθητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα με εμβόλια για τις παθολογικές καταθέσεις πρωτεΐνης και έπειτα να απομακρυνθούν από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη με το εμβόλιο AN-1792 διακόπηκε το 2002 όταν 18 από τους 300 ασθενείς υπέστησαν σοβαρή εγκεφαλική λοίμωξη των (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα) και έχασαν τη ζωή τους. Από τότε, η έρευνα επικεντρώνεται στα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται υποδορίως ή ενδοφλεβίως για να ενεργοποιήσουν στον εγκέφαλο τις εργασίες εκκαθάρισης.
Μελέτες που έγιναν αρχικά με τα αντισώματα Solanezumab και Bapineuzumab δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στην μελέτη όμως με το Solanezumab παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση μετά από 18 μήνες στις γνωστικές και λειτουργικές παραμέτρους σε μια υποομάδα ασθενών με ήπια άνοια. Ένα άλλο αντίσωμα, από το οποίο προέκυψαν τους τελευταίους μήνες θετικά αποτελέσματα, είναι το Aducanumab Biogen. Οι μελέτες εστιάζουν πλέον στην δοσολογία για να εξασφαλιστεί η θετική επίδραση στους ασθενείς με Alzheimer αλλά και να αποφευχθούν οι παρενέργειες.
Σε διεθνή μελέτη με συμμετοχή 184 κέντρων (μεταξύ των οποίων οκτώ στη Γερμανία) 2.100 ασθενείς λαμβάνουν με ενδοφλέβια έγχυση κάθε τέσσερις εβδομάδες Solanezumab στη δόση των 400 mg ή εικονικό φάρμακο. Η διάρκεια της μελέτης είναι 76 εβδομάδες. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές του 2018.
Πηγές:
'US-Alzheimer΄s Association'
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}