H έλλειψη βαθέως ύπνου έστω και για τρεις νύχτες φαίνεται πως έχει το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα στην ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει την ινσουλίνη όσο και η πρόσληψη 9 έως 13 κιλών, αναφέρουν επιστήμονες ειδικοί σε θέματα διαβήτη.
Νέα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά, μπορεί να εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. Οι ερευνητές επέλεξαν 5 άντρες και 4 γυναίκες, αδύνατους και υγιείς, ηλικίας 20 έως 31 ετών.
Πρώτα παρατήρησαν τους εθελοντές επί δυο νύχτες χωρίς διαταραγμένο ύπνο οι οποίοι κοιμήθηκαν για 8,5 ώρες.
Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους ίδιους συμμετέχοντες επί τρεις νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές διατάρασσαν τον ύπνο των συμμετεχόντων. Οι εθελοντές θυμόντουσαν ότι άκουγαν μεταξύ 3 και 15 ήχων τη νύχτα αν και τους ξυπνούσαν ήχοι περίπου 250 με 300 φορές.
Οι ήχοι που τους ξυπνούσαν αυξάνονταν σε αριθμό κάθε νύχτα καθώς αυξάνονταν η ανάγκη για ύπνο.
Στο πείραμα αυτό, οι εθελοντές, ηλικίας 20 ετών, κοιμήθηκαν όπως άνθρωποι στα 60. Στο τέλος κάθε πειράματος οι ερευνητές χορήγησαν ενδοφλεβίως γλυκόζη και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Όταν ανέλυσαν τα στοιχεία οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν κατά 25% λιγότερο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη μετά από νύχτες με διαταραγμένο ύπνο.
Καθώς η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειωνόταν, χρειαζόταν να παράγουν περισσότερη ινσουλίνη για την ίδια ποσότητα γλυκόζης.
Ωστόσο, σε όλους εκτός από έναν εθελοντή, το σώμα τους δεν παρήγαγε περισσότερη ινσουλίνη. Σαν αποτέλεσμα, είχαν περισσότερη γλυκόζη στο αίμα κατά 23%. Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές που είχαν την μικρότερη ποσότητα ύπνου βραχέων κυμάτων τις νύχτες που δεν είχαν διαταραγμένο ύπνο εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το να μην κοιμάται κάποιος αρκετά επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης και την πείνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.
Η νέα έρευνα δίνει τις πρώτες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ χαμηλής ποιότητας ύπνου και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Τα ευρήματα δείχνουν τον ξεκάθαρο ρόλο του ύπνου σε βραδέα κύματα στη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης, σημειώνει ο Dr.Esra Tasali.
Η μεγάλη μείωση στον ύπνο βραδέων κυμάτων είχε άμεσο και σημαντικό αρνητικό αποτέλεσμα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στην ανοχή στη γλυκόζη. Oι ερευνητές θεωρούν ότι η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ειδικά για ανθρώπους που μεγαλώνουν ή που είναι παχύσαρκοι, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πρόληψη του διαβήτη ΙΙ.
Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}