Επιστήμη & Ζωή

Η Μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη προστατεύει το παιδί από άσθμα και αλλεργίες

Οι γυναίκες που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται πως προστατεύουν το παιδί τους από εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Λένα Χατζή, γιατρός στο τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2008, 13:05

Οι γυναίκες που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται πως προστατεύουν το παιδί τους από εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν η Λένα Χατζή, γιατρός στο τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 507 γυναίκες στη Μινόρκα, το 1997 και τις ρώτησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Περισσότερα από έξη χρόνια αργότερα, εξέτασαν τα παιδιά των γυναικών για την πιθανή ύπαρξη άσθματος και για ευαισθησία σε έξη αλλεργιογόνα.

Η έρευνα έδειξε ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών σε εκείνη την ηλικία είχαν μικρή επίδραση στο αν θα εμφάνιζαν αυτές τις καταστάσεις. Αυτό που έπαιζε ρόλο ήταν η διατροφή που είχαν ακολουθήσει οι μητέρες τους στην εγκυμοσύνη.

Το ένα τρίτο των εγκύων είχαν χαμηλά ποσοστά στο σκορ Μεσογειακής διατροφής, μέτρο κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριών, προϊόντων ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών. Δυο τρίτα είχαν υψηλό σκορ.

Τα παιδιά των γυναικών της πρώτης κατηγορίας είχαν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα άσθματος σε σχέση με αυτά των άλλων κατηγοριών με το υψηλό σκορ και σχεδόν διπλάσιες να εμφανίζουν αλλεργίες.

Η κατανάλωση λαχανικών περισσότερες από οκτώ φορές την εβδομάδα, ψαριού περισσότερες από τρεις και οσπρίων περισσότερες από μια φάνηκε να είναι ιδιαίτερα προστατευτική. Ωστόσο, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Thorax’ και δείχνει προς την κατεύθυνση δυο σημαντικών ομάδων όσον αφορά τη διατροφή: των αντιοξειδοτικών και των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κυρίως βρίσκονται στο ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια.

Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστό πως έχουν προστατευτική επίδραση έναντι του παιδικού άσθματος, ενώ τα λιπαρά οξέα θωρακίζουν απέναντι στη φλεγμονή, σημαντικό παράγοντα στο πολύπλοκο πρόβλημα του άσθματος, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η Μεσογειακή δίαιτα, που επίσης σχετίζεται με τη μακροβιότητα, περιλαμβάνει επιπλέον, μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη και δεν περιλήφθηκε στην έρευνα.

Πηγές:
‘Thorax’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων