Μια ορμόνη του ήπατος, η FGF21, μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ δρώντας απευθείας σε υποδοχέα του εγκεφάλου, ανέφερε νέα έρευνα.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποικιλομορφίες στο γονίδιο β-Klotho που συνδέονταν με την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ δείχνουν ότι το γονίδιο μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζει τη συμπεριφορά σε σχέση με το αλκοόλ. Η λιγότερο συχνή ποικιλομορφία συνδεόταν με μειωμένη επιθυμία κατανάλωσης.
Ο καθηγητής Gunter Schumann, του King's College London, δήλωσε ότι η νέα έρευνα αποκαλύπτει μια προηγουμένως άγνωστη οδό ήπατος-εγκεφάλου, που ρυθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ στους ανθρώπους και που θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει στόχο θεραπείας για την καταστολή της κατανάλωσης σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το ποτό.
Η έρευνα έδειξε ότι το FGF21 παράγεται στο ήπαρ ως αντίδραση στην πρόσληψη σακχάρων και αλκοόλ, το οποίο στη συνέχεια δρα απευθείας στον εγκέφαλο για να περιορίσει την κατανάλωση.
Ερευνητές ανέλυσαν δείγματα DNA περισσότερων των 105.000 ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής, οι οποίοι ρωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση.
Αν και η επίδραση του γονιδίου ήταν μικρή, οι πιθανοί μηχανισμοί που εμπλέκονται ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο ερευνητής, καθηγητής Paul Elliott, του Imperial College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν τελικά σε νέες αγωγές για ανθρώπους των οποίων η υγεία βλάπτεται από το ποτό.
Εστιάζοντας στο γονιδίωμα των δειγμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και μέτρια κατανάλωση αυξανόταν από τη γονιδιακή μετάλλαξη.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Proceedings in the National Academy of Sciences.
Πηγές:
Proceedings in the National Academy of Sciences.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}