Επιστήμονες παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια σχεδόν 2.500 άνδρες και γυναίκες και ανακάλυψαν πως η πιθανότητα αυτή ήταν αυξημένη κατά 2,5 φορές σε όσους άρχισαν σε μεγάλη ηλικία να χρειάζονται πρόσθετο ύπνο. Ειδικά όμως σε όσους είχαν τελειώσει μόνο την βασική εκπαίδευση, η πιθανότητα νόσου Αλτσχάιμερ εξαπλασιάστηκε.
Οι ερευνητές λένε ότι αυτό το εύρημα σημαίνει πως ίσως η εκπαίδευση δρα προστατευτικά έναντι γενικά της νόσου.
"Τα άτομα με άνοια συχνά κάνουν ταραγμένο ύπνο αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό είναι απόρροια της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Matthew Pase, νευρολόγος στο Boston University School of Medicine.
Επιπρόσθετα, "το γεγονός ότι η νέα έρευνα βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες σε ύπνο και τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν σημαίνει πως είναι καταδικασμένος να πάθει άνοια όποιος ηλικιωμένος αρχίσει ξαφνικά να κοιμάται πολύ", πρόσθεσε. Ωστόσο, "δεν θα έβλαπτε να υποβαλλόταν προληπτικά σε αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων του".
Όπως γράφουν ο Pase και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Neurology, στην παρούσα έρευνα η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 72 χρόνια και το 57% ήταν γυναίκες.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, το 10% διαγνώστηκαν με άνοια, με τη συντριπτική πλειονότητα να παρουσιάζουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν 9 ώρες ή περισσότερο κάθε βράδυ τα τελευταία 13 χρόνια.
Όσοι όμως είχαν αρχίσει να κοιμούνται περισσότερο λίγο καιρό πριν από τη συμμετοχή τους στην έρευνα, είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, με το 20% από αυτούς να εκδηλώνουν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ.
Πηγές:
Neurology, Boston University
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}