Δεδομένου ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο είναι γυναίκες, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους ενδεχομένως να δείχνουν τον τρόπο να σταματήσουν την εξέλιξη νόσου, υποβάλλοντας τις γυναίκες σε ορμονικές θεραπείες.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ki Woong Kim, του Τμήματος Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, στη Νότια Κορέα, είναι πιθανό τα μετρίως αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να μπορούν να προστατεύουν τις γυναίκες ώστε να διατηρήσουν την ικανότητα της σκέψης.
Η μελέτη, που περιελάμβανε 3.549 γυναίκες από την Ελλάδα και την Κορέα μέσης ηλικίας 71 ετών, έδειξε επίσης ότι στις γυναίκες που έχουν υποστεί άμβλωση ή αποβολή ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της νευροεκφυλιστικής νόσου στη μετέπειτα ζωή μειώνεται στο μισό.
Για τις ανάγκες της μελέτης οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και ικανότητας σκέψης και παρείχαν στους ερευνητές πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των κυήσεών τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τις 716 που είχαν γεννήσει πέντε ή περισσότερα παιδιά 59 ανέπτυξαν την ασθένεια, 70% υψηλότερα από εκείνες που είχαν αποκτήσει λιγότερα παιδιά. Οι γυναίκες που είχαν πέντε παιδιά ή περισσότερα σημείωσαν επίσης κατά μέσο όρο 22 βαθμούς - 4 λιγότερους από τη μέση βαθμολογία των άλλων γυναικών.
Ωστόσο, από τις 2.375 γυναίκες που έκαναν έκτρωση ή αποβολή, μόνο 47 ανέπτυξαν την ασθένεια - και σημείωσαν περισσότερους από 23 βαθμούς στα τεστ κατά μέσο όρο.
Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ με βάση τις ορμονικές αλλαγές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Neurology.
Πηγές:
Neurology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}