Μειώνεται ο μέσος όρος των ηλικιών των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, με πιο ευάλωτη πλέον ομάδα τις γυναίκες 35-45 ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ειδικού Ακτινοδιαγνώστη Μαστού Πέτρου Μαλακάση, μέλους Δ.Σ της Ένωσης Ακτινολόγων Μαστού Ελλάδος (Ε.Α.Μ.Ε) και Διευθυντή του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνότητας στην Ευρωκλινική Αθηνών, μετά από στατιστική καταγραφή των κλινικών περιστατικών που καθημερινά διερευνά.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Μαλακάσης, «Από τα περιστατικά που προσέρχονται για απεικονιστικό έλεγχο και υπάρχει ήδη κάποιο ψηλαφητό εύρημα με τη διάγνωση να είναι επιβαρυντική για κακοήθεια, θα έλεγα πως το 40-50% αφορά πλέον γυναίκες μικρότερες των 45 ετών, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πότε πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα να ελέγχεται προληπτικά με μαστογραφία και όποια άλλη εξέταση χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού».
Η προληπτική μαστογραφική «διερεύνηση» που όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν εθεωρείτο πως έπρεπε να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών και άνω σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα, πλέον οι ανάγκες φαίνεται να επιβάλλουν αυτή να ξεκινά στην ηλικία των 35 ετών, με μαστογραφία και πιθανά υπέρηχο και μαγνητική μαστογραφία, εάν η γυναίκα διαθέτει πυκνούς μαστούς, επιβαρυμένη κληρονομικότητα ή έχει κάνει εξωσωματική και η ετήσια μαστογραφία να γίνει μετά την ηλικία των 40 ετών.
« Η κλινική μου καθημερινότητα», συνεχίζει ο κ. Μαλακάσης, «περιλαμβάνει αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός να διαπιστώνεται κακοήθεια σε ηλικίες που μέχρι πρότινος δεν ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει γενικά τη ιατρική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, για τον επαναπροσδιορισμό των ηλικιών που ο προληπτικός έλεγχος κρίνεται επιβεβλημένος, αν σκεφθεί κανείς ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τη μαστογραφία στην ηλικία των 50 ετών».
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ειδικά για την περίπτωση κληρονομικής επιβάρυνσης, ο διαγνωστικός έλεγχος θα πρέπει να εξακολουθήσει να πραγματοποιείται 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που το συγγενικό πρόσωπο εμφάνισε καρκίνο.
«Θεωρώ βέβαια απαραίτητο να τονιστεί και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, πως τα συμπεράσματά μου για την μείωση των ηλικιακών ορίων εμφάνισης του καρκίνου του μαστού οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην καθημερινή μου δράση ως ακτινοδιαγνώστη και δεν ενέχει στοιχεία εμπεριστατωμένης κλινικής έρευνας», καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ. Μαλακάσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}