Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Planetary Health, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο μικροπροσομοίωσης, προκειμένου να μετρήσουν τον αντίκτυπο της μειωμένης κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη κρέατος στην υγεία.

Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν την επίδραση στην καρδιαγγειακή νόσο, στον σακχαρώδη διαβήτη 2, στον καρκίνο του παχέος εντέρου και στο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι οι δύο κύριες αιτίες θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η κατανάλωση επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ μη επεξεργασμένου κρέατος και ορισμένων διαταραχών είναι ασαφής.

Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές δεν έχουν αποκαλύψει τέτοιες σχέσεις, ιδιαίτερα σε υγιεινά διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για να γίνουν οριστικές συστάσεις.

Σχετικά με τη μελέτη

Στη μελέτη μικροπροσομοίωσης, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, καρκίνους του παχέος εντέρου και θανάτων μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ.

Δημιούργησαν το μοντέλο mSHIFT για να προβλέψουν τις επιπτώσεις του περιορισμού της πρόσληψης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος. Έλαβαν δεδομένα από τις Εθνικές Έρευνες για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ (NHANES) που διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2016 και το 2017 έως το 2018 για την προσομοίωση του πληθυσμού.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον αρχικό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία κινδύνου Framingham (FRS) και τον βασικό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό μοντέλο πρόβλεψης κινδύνου της Cleveland Clinic.

Στη συνέχεια αύξησαν τη βασική εκτίμηση κινδύνου συγκρίνοντας τον σχετικό κίνδυνο κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος.

Υπολόγισαν τα κρούσματα διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν συγκρίνοντας τα περιστατικά σε βασικά και επεμβατικά σενάρια. Τα σενάρια περιελάμβαναν μειώσεις 5%, 10%, 30%, 50%, 75% και 100% στην ποσότητα (γραμμάρια) που καταναλώθηκε επεξεργασμένου, μη επεξεργασμένου ή και των δύο τύπων κρέατος.

Αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της παρέμβασης σε διάφορες δημογραφικές υποομάδες (ηλικία, φύλο, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και εθνικότητα).

Αποτελέσματα

Το προσομοιωμένο μέγεθος δείγματος περιλάμβανε 8.665 άτομα, που υποδηλώνουν 242.021.876 ενήλικες. Μεταξύ των 8.665 συμμετεχόντων, 4.493 (52%) ήταν γυναίκες και 3.095 (36%) ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί. η μέση ηλικία ήταν τα 50 έτη.

Στην αρχή, η σταθμισμένη μέση ημερήσια πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος ήταν 29 γραμμάρια, υποδηλώνοντας μείωση 30% κατά 8,70 γραμμάρια ανά ημέρα και το μη επεξεργασμένο κρέας ήταν 47 γραμμάρια, που υποδηλώνει μείωση 30% κατά 14 γραμμάρια ημερησίως.

  • Η ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% μπορεί να οδηγήσει σε 352.900 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, 92.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, 53.300 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 16.700 λιγότερους θανάτους τα επόμενα δέκα χρόνια.
  • Η μείωση της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% μπορεί να οδηγήσει σε 732.600 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και μείωση των θανάτων κατά 46.100 σε διάστημα δέκα ετών.
  • Η μείωση της πρόσληψης κρέατος (επεξεργασμένο ή μη) κατά 30% μπορεί να οδηγήσει σε 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και μείωση των θανάτων κατά 62.200 σε διάστημα δέκα ετών.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, απαιτείται περισσότερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να προσδιοριστεί η επίδραση της μείωσης της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κρέατος στην πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών. 

Δημ.Κ.

Πηγές:
Medical News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αντισώματα κατά του δηλητηρίου της μαύρης χήρας
Το πρώτο ποντίκι με πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο ανοσοποιητικό [μελέτη]
Πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής DRG του ΚΕΤΕΚΝΥ στον Όμιλο της Ευρωκλινικής