Του Δημήτρη Καραγιώργου
Όλο και περισσότεροι ενήλικοι εκδηλώνουν επιληψία. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι νευροχειρουργικές επεμβάσεις, συντελούν στην εκδήλωση επιληπτικών κρίσεων σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Μέχρι 5% του γενικού πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του, με περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως να πάσχουν από επιληψία. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι 100.000 έως 120.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο.
Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις έχουν σημαντικά βελτιώσει τη διάγνωση, την κατανόηση των αιτίων και τη θεραπεία των ασθενών. Επτά στους δέκα ασθενείς ελέγχονται πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ενώ σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στη χειρουργική αντιμετώπιση ανθεκτικών περιπτώσεων.
Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν σήμερα η διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Κρατικού της Αθήνας κ. Κλημεντίνη Καραγεωργίου και ο υπεύθυνος του Ιατρείου Επιληψιών του νοσοκομείου κ. Στέλιος Γιαννακόδημος. Οι ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή ημερίδα, με τίτλο ‘ας μιλήσουμε ανοιχτά για την επιληψία’, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’ της Αθήνας και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιληπτικοί στην Ελλάδα. Πολλοί από τους επιληπτικούς – σημείωσαν – χάνουν τη δουλειά τους, όταν εκδηλώσουν μία κρίση στον εργασιακό τους χώρο.
Άλλοι, διστάζουν να συνάψουν σχέση ή να παντρευτούν, φοβούμενοι ότι θα εκτεθούν αν πάθουν επιληπτική κρίση μπροστά στο σύντροφό τους. Στον αντίποδα, το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ξεπερασμένο, με αποτέλεσμα να μην προστατεύει τους επιληπτικούς στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά.
Στο πλευρό των επιληπτικών βρίσκονται σήμερα επιστήμονες και το προσωπικό των εξειδικευμένων κέντρων διάγνωσης και αντιμετώπισης των επιληψιών. Παρά ταύτα, οι ειδικοί είπαν ότι οι σημαντικές ψυχικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πάσχοντες από την ‘ιερά νόσο’, με σημαντικότερη την περιθωριοποίησή τους, τόσο σε ατομικό, όσο και σε επίπεδο απολαβής ίσων ευκαιριών στην κοινωνία, αποτελούν ένα πεδίο, όπου χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να αλλάξει.
Δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη σωστή και σύγχρονη ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών και των φίλων τους, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, οι επιστήμονες προσβλέπουν στην απομυθοποίηση της επιληψίας, την αλλαγή των μεσαιωνικών αντιλήψεων και τον αποστιγματισμό των πασχόντων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}