Ερευνητές του Chinese Academy of Sciences ανακάλυψαν ενδείξεις γενετικής σχέσης μεταξύ διπολικής διαταραχής τύπου Ι και επιληψίας, κάτι που είναι πιθανό να φέρει επανάσταση στην κατανόηση αυτών των παθήσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Genomic Psychiatry, αποκαλύπτει κοινές γενετικές ποικιλομορφίες και αιτιατή σχέση μεταξύ των 2 διαταραχών ανοίγοντας νέες οδούς για έρευνα και αντιμετώπιση.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Dr. Ming Li του Kunming Institute of Zoology, περιέλαβε 26.000 περιστατικά επιληψίας και 25.000 διπολικής διαταραχής και τις αντίστοιχες ομάδες ελέγχου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξελιγμένη μέθοδο για να ανακαλύψουν το γενετικό υπόβαθρο που μοιράζονται οι δυο φαινομενικά διαφορετικές παθήσεις.

Στα κύρια ευρήματα περιλαμβάνονται τα εξης:

1. Σημαντικός θετικός γενετικός συσχετισμός (rg = 0.154) μεταξύ επιληψίας και διπολικής διαταραχής.

2. Εντοπισμός περίπου 1.300 γενετικών ποικιλομορφιών που επηρεάζουν τις 2 παθήσεις.

3. Ανακάλυψαν 6 ανεξάρτητων γονιδιακών περιοχών που συνδέονται σημαντικά με τη διπολική διαταραχή τύπου Ι και την επιληψία

4. Αξιοσημείωτη αιτιατή επίδραση της επιληψίας στη διπολική διαταραχή (P = 0.0079)

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα παρέχουν νέα επανεξέταση για τη σχέση μεταξύ επιληψίας και διπολικής διαταραχής που ευθυγραμμίζονται με την κλινική παρατήρηση ότι οι σταθεροποιητές διάθεσης είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των 2 νόσων.

Πηγές:
Genomic Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συναισθηματική υγεία: Τι είναι και πώς θα τη βελτιώσουμε
Οπισθοπεριτοναїκοί όγκοι: Ποια είναι η θεραπεία εκλογής
16o Greece Race for the Cure