Επιστήμη & Ζωή

Καρκίνος στο μαστό: Διατροφή με χαμηλά λιπαρά ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη 49.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε 2 δεκαετίες.

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 16:18

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Για πρώτη φορά, μεγάλο πείραμα υποδεικνύει ότι η μείωση των λιπαρών και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να πεθάνει από καρκίνο μαστού.

Τα ευρήματα προέρχονται από μελέτη 49.000 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε 2 δεκαετίες.

Υγιείς γυναίκες που τροποποίησαν τη διατροφή τους για τουλάχιστον 8 χρόνια και που έπειτα εμφάνισαν καρκίνο μαστού είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο σε σύγκριση με όσες συνέχισαν να τρώνε όπως συνήθως.

Ωστόσο  ο κίνδυνος ήταν μικρός και η επίπτωση της διατροφής δεν ήταν τεράστια, επομένως χρειάστηκαν 20 χρόνια για να εμφανιστεί η διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων. Η αλλαγή στη διατροφή δεν μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, που ήταν ο κύριος στόχος της έρευνας.

Παρόλα αυτά, οι γιατροί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ένα τρόπο που οι γυναίκες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η Dr. Elisa Port, του Mount Sinai δήλωσε οτι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε για την υποτροπή του καρκίνου στο μαστό ή την εμφάνισή του. Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ρυθμίσουμε, όπως η διατροφή και το υγιές βάρος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο American Society of Clinical Oncology.

Στην έναρξη, οι συμμετέχουσες λάμβαναν το ένα τρίτο των θερμίδων από λιπαρά. Μια ομάδα συμμετείχε τακτικά σε συνεδρίες συμβουλευτικής και περιόρισε τα λιπαρά σε 20% των θερμίδων ενώ έτρωγε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι υπόλοιπες συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Η ομάδα που στόχευε τα χαμηλά λιπαρά έχασε το στόχο αλλά μείωσε την πρόσληψή τους στο 24% μετά από 1 χρόνο και στο 30% μετά από 8 χρόνια- χαμηλότερα από ό,τι στην αρχή. Η πρόσληψη στην ομάδα σύγκρισης έμεινε περίπου ίδια.

Η έρευνα προηγουμένως έδειξε ότι υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι από όλα τα αίτια μεταξύ γυναικών στην ομάδα χαμηλών λιπαρών που αργότερα εμφάνισαν καρκίνο μαστού.

Τώρα, μετά από 20 χρόνια, υπάρχει επίσης διαφορά στους θανάτους από αυτή τη νόσο. Ωστόσο, μόνο 383 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο μαστού, επομένως το όφελος σε απόλυτους αριθμούς ήταν μικρό.

Ειδικός συμβουλεύει τις ασθενείς να τρώνε λιγότερο κόκκινο κρέας και κατεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουν υγιεινά φυτικά λιπαρά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων