Επιστήμη & Ζωή

Άνοια από υπερκατανάλωση τσίλι

Όσοι καταναλώνουν τακτικά περισσότερο από 50 γραμμάρια τσίλι ημερησίως, έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν γνωσιακή κάμψη.

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 10:34

Ανησυχία προκαλούν στους λάτρεις των καυτερών φαγητών ευρήματα πρόσφατης μελέτης. Οι επιστήμονες βρήκαν κοινά σημεία μεταξύ άνοιας και κατανάλωσης καυτερών τροφών, όπως το τσίλι.

Οι πιο καυτερές πιπεριές στον κόσμο, όπως οι Carolina Reaper, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές, άμεσες βλάβες. Ένας άνδρας στις ΗΠΑ είχε διακομιστεί στα "επείγοντα", έπειτα από μεγάλη κατανάλωση, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού.

Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, δεν φτάνουμε σε ακραία κατανάλωση, με πολλές συνταγές να περιλαμβάνουν ήπιες ποσότητες πιπεριάς και άλλων παρόμοιων συστατικών.

Προηγούμενη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της πιπεριάς τσίλι στην υγεία είχε θετικά ευρήματα, καθώς τη συνέδεσε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Από την παραπάνω μελέτη, ωστόσο, που διενεργήθηκε σε πληθυσμό Κινέζων, προκύπτει επίπτωση στη γνωσιακή λειτουργία.

Παρά τις ενθαρρυντικές διαπιστώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ πιπεριών τσίλι και θνησιμότητας, καμία μελέτη σε ανθρώπους δεν αξιολόγησε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα λαχανικά επηρεάζουν τη γνωσιακή κάμψη.

Τα ευρήματα μίας διαχρονικής μελέτης σε μεγάλο κινεζικό πληθυσμό, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μεγάλου αριθμού πιπεριών τσίλι μπορεί να επιταχύνει τη γνωστική κάμψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.

Επιπτώσεις

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και διενεργήθηκε σε 4.582 Κινέζους ηλικίας άνω των 55 ετών. Η ερευνητική ομάδα είχε επικεφαλής τον Zumin Shi από το Πανεπιστήμιο του Κατάρ.

"Η κατανάλωση τσίλι βρέθηκε να είναι ευεργετική για το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση στις προηγούμενες μελέτες μας. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, βρήκαμε δυσμενείς επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία στους μεγαλύτερους ενήλικες", σημειώνει ο κ. Zumin.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερο από 50 γραμμάρια τσίλι ημερησίως, σε τακτική βάση, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο από τη γνωστική κάμψη, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Πηγές:
Medical News Today



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων