Του Δημήτρη Καραγιώργου
Νέα δεδομένα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, δίνουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας ανιχνεύει ένα μόνο μέρος των ατόμων που κινδυνεύουν να υποστούν οστεοπορωτικό κάταγμα στο μέλλον. Για να υπάρξει σαφής προσδιορισμός του κινδύνου, πρέπει να αξιολογούνται μία σειρά από παράγοντες, όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής, οι οποίοι δρουν ανεξάρτητα από την οστική πυκνότητα.
Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του 16ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), το οποίο πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου στο νησί της Κω. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Οστεοπόρωσης.
Στη μεγάλη αυτή επιστημονική εκδήλωση, διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα μεταφέρουν τη μεγάλη εμπειρία τους και θα συζητήσουν με τους συνέδρους τα θέματα που τους απασχολούν στον τομέα του μεταβολισμού των οστών.
Ο πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ κ. Γεώργιος Τροβάς, επισημαίνει ότι το Συνέδριο συμπίπτει φέτος με την ολοκλήρωση μίας σημαντικής προσπάθειας καταξιωμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τον υπολογισμό του ατομικού κινδύνου κατάγματος μίας γυναίκας ή ενός άνδρα στην επόμενη δεκαετία.
Για πολλά χρόνια, η μέτρηση της οστικής πυκνότητας αποτέλεσε την καθιερωμένη μέθοδο για να υπολογιστεί ο κίνδυνος κατάγματος ενός ατόμου. Η προσέγγιση, όμως, αυτή ανιχνεύει μόνο ένα ποσοστό αυτών που στο μέλλον θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα και εάν η θεραπεία απευθύνεται μόνο στα άτομα που έχουν οστεοπόρωση βάσει του ορισμού του ΠΟΥ, πάρα πολλά άτομα που κινδυνεύουν δεν θα ωφεληθούν.
Για να βελτιωθεί η ανιχνευτική μας ικανότητα, διάφοροι κλινικοί παράγοντες που δρουν ανεξάρτητα από την οστική πυκνότητα, μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μεγάλους πληθυσμούς ανδρών και γυναικών, ώστε να βελτιωθεί η στρατηγική της εντόπισης των ατόμων που πραγματικά κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση.
Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Ηλικία
- Προηγούμενο οστεοπορωτικό κάταγμα
- Οικογενειακό ιστορικό κατάγματος του ισχίου
- Χρήση κορτικοστεροειδών
- Χαμηλό σωματικό Βάρος
- Κάπνισμα
- Χρήση οινοπνευματωδών (πάνω από δύο μονάδες ημερησίως)
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που συνοδεύονται από οστική απώλεια
Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο είναι:
- Η έλλειψη της βιταμίνης D, που δυστυχώς αφορά και τη χώρα μας
- Ο ρόλος των οστικών κυττάρων στη οστική αντοχή και το οξειδωτικό stress.
- Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τα οστά και τις αρθρώσεις πρώην αθλήτριες.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, επιστήμονες από όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν την ερευνητική τους προσπάθεια και θα βραβευθούν οι καλύτερες από αυτές εργασίες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}