Στρεσογόνες εμπειρίες, όπως το διαζύγιο, ο θάνατος αγαπημένου ή η απώλεια εργασίας, μπορεί ενδεχομένως να οδηγούν σε μεγαλύτερή έκπτωση μνήμης και να αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer σε γυναίκες μέσης ηλικίας, αναφέρει νέα έρευνα.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Geriatric Psychiatry journal, και έδειξαν ότι ορμόνες του στρες δεν παίζουν τον ίδιο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου ανάμεσα στα 2 φύλα και ευθυγραμμίζονται με τα αναφερόμενα υψηλότερα ποσοστά Alzheimer στις γυναίκες.
Η Cynthia Munro, Καθηγήτρια στο Johns Hopkins University, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από στρεσογόνους παράγοντες αλλά θα μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στο στρες και να έχουμε επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς γερνάμε.
Πρόσθεσε, ότι αν και η έρευνα δεν έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα για τους άντρες, ρίχνει περισσότερο φως στην επίδραση της ανταπόκρισης στο στρες στον εγκέφαλο, με πιθανή εφαρμογή σε άντρες κα γυναίκες.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 900 συμμετεχόντων. Από αυτούς, το 63% ήταν γυναίκες. Η ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47 έτη κατά μέσον όρο.
Υπέδειξαν ότι το συνεχιζόμενο στρες μπορεί ενδεχομένως να έχει περισσότερη αρνητική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία έναντι ξεχωριστών τραυματικών γεγονότων.
Φυσιολογική αντίδραση στο στρες προκαλεί προσωρινή αύξηση στις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και όταν τελειώσει, τα επίπεδα επιστρέφουν στη βάση τους και ο άνθρωπος ανακάμπτει.
Αλλά με επαναλαμβανόμενο στρες ή με ενισχυμένη ευαισθησία σε αυτό, ο οργανισμός ξεκινά αυξημένη αντίδραση στην ορμόνη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο να επανέλθει.
Η ερευνήτρια πρόσθεσε, ότι γνωρίζουμε ότι αν τα επίπεδα ορμονών του στρες αυξηθούν και παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αυτό δεν είναι καλό για τον ιππόκαμπο.
Πηγές:
International Journal of Geriatric Psychiatry journal,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}