Νέα έρευνα, αποκαλύπτει το συναισθηματικό ταξίδι των τουριστών όταν αποσυνδέονται από την τεχνολογία και τα social media.
Η έρευνα, των University of East Anglia (UEA), University of Greenwich και Auckland University of Technology (AUT), εξέτασε πώς η ενασχόληση με τον μη ψηφιακό τουρισμό επηρέαζε τις ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Αφορούσε την απώλεια πρόσβασης σε τεχνολογίες όπως κινητά τηλέφωνα, laptops, tablets, διαδίκτυο, social media και εργαλεία πλοήγησης.
Οι ερευνητές, που έλαβαν μέρος και οι ίδιοι στην έρευνα, εξέτασαν τα συναισθήματα πριν την αποσύνδεση, κατά τη διάρκειά της και μετά την επανασύνδεση με την τεχνολογία.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Travel Research, δείχνουν ότι υπάρχει αρχικά άγχος, σύγχυση και συμπτώματα στέρησης σε πολλούς ταξιδιώτες, αλλά αργότερα αυξάνονται τα επίπεδα αποδοχής, χαράς, ακόμα και απελευθέρωσης.
Τα ευρήματα έρχονται, καθώς η ζήτηση για διακοπές 'digital detox' είναι σε άνοδο.
Ο Dr Wenjie Cai, του University of Greenwich Business School, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δεν συνομιλούσαν μόνο περισσότερο με άλλους ταξιδιώτες και ντόπιους, αλλά επίσης περνούσαν περισσότερο χρόνο με τους συνταξιδιώτες τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι συμμετέχοντες αγκάλιασαν και ευχαριστήθηκαν την εμπειρία αποσύνδεσης αμέσως ή μετά από αρχική προσπάθεια, ενώ άλλοι χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο να αποδεχτούν την εμπειρία αποσύνδεσης.
Πολλοί τόνισαν ότι ήταν πιο δεκτικοί και εστίαζαν περισσότερα στο περιβάλλον όταν αποσυνδέθηκαν.
Συνολικά, 24 συμμετέχοντες από 7 χώρες ταξίδεψαν σε 17 χώρες και περιοχές κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι περισσότεροι αποσυνδέθηκαν για περισσότερες από 24 ώρες και στοιχεία συλλέχτηκαν μέσω ημερολογίων και συνεντεύξεων.
Μιλώντας με άλλους ταξιδιώτες και ντόπιους, πολλοί ανέφεραν ότι έπαιρναν άριστες συμβουλές και μάθαιναν περισσότερα για τα μέρη και τις παραλίες.
Όταν επανασυνδέθηκαν, πολλοί δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν πνιγμένοι από το πλήθος των μηνυμάτων που έλαβαν.
Οι συμμετέχοντες είχαν άγχος, περισσότερο αν ταξίδευαν σε πόλεις, λόγω της ανάγκης για πλοήγηση και άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, ενώ όσοι ταξίδευαν στη φύση έτειναν να έχουν συμπτώματα στέρησης σχετικά με το ότι δεν μπορούσαν να αναφέρουν ασφάλεια ή να περάσουν την ώρα τους.
Συμμετέχοντες που ταξίδευαν με παρέα έτειναν να είναι πιο σίγουροι για την αποσύνδεση από όσους ταξίδευαν μόνοι. Ανέφεραν ότι υπέφεραν λιγότερο ή δεν είχαν συμπτώματα στέρησης όταν ταξίδευαν με άλλους που ήταν συνδεδεμένοι.
Σε προσωπικό επίπεδο, τα συμπτώματα στέρησης ήταν πιο ισχυρά για ταξιδιώτες με πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές δεσμεύσεις.
Ήταν επίσης περισσότερο πιθανό αυτοί να έχουν αρνητικές εμπειρίες αποσύνδεσης.
Ορισμένοι προσπάθησαν αλλά δεν μπόρεσαν να αποσυνδεθούν είτε από ανασφάλεια, είτε από σκέψεις ότι θα χαθούν, είτε επειδή είχαν δεσμεύσεις που δεν τους επέτρεπαν να μην είναι διαθέσιμοι.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}