Ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις σχετικά με την άνοια στην Ελλάδα. Η σημερινή επίπτωση της νόσου στον γενικό πληθυσμό είναι 2% και αναμένεται να εκτιναχθεί στο 3,9% έως την επόμενη 30ετία.
Αυτό σημαίνει πως από 200.000 που είναι σήμερα, οι ασθενείς θα φτάσουν τους 400.000 το 2050!
Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν για τη χώρα μας οι ειδικοί του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην έκθεσή τους, με τίτλο “Health at a Glance”.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που παρατίθενται πιο κάτω, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πολύ ψηλά στην επίπτωση της νόσου, κατέχοντας την πέμπτη θέση μεταξύ 43 χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, έπειτα από την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία.
Στις επόμενες τρεις δεκαετίες, εκτιμάται πως η Γερμανία θα βελτιώσει τη θέση της, την οποία θα καταλάβει η Κορέα, με τετραπλασιασμό στη συχνότητα της άνοιας στον πληθυσμό της (από 1% σε 3,9%)!
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ συνδέουν άμεσα την επίπτωση της άνοιας με τη γήρανση του πληθυσμού. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κορέα και την Ιαπωνία θα έχουν, έως το 2050, αύξηση κατά το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ, το ένα δέκατο του πληθυσμού θα είναι άνω των 80 ετών. Σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι άνω των 80 θα είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι, φτάνοντας στο ένα όγδοο του πληθυσμού.
Εκτός από τη στενή σχέση με την άνοια, η γήρανση συνδέεται με δυσκολίες στην κίνηση. Το 25,9% των Ελλήνων άνω των 65 ετών να δηλώνουν που αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην καθημερινή τους δραστηριότητα.
Συνδέεται, επίσης, με μακροχρόνιες νοσηλείες και κίνδυνο λοιμώξεων. Την περίοδο 2016 – 2017, το 6,3% των Ελλήνων με μακροχρόνια νοσηλεία είχαν υποστεί ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Επίπτωση άνοιας έως το 2050
Συμπτώματα
Η άνοια είναι μία προοδευτική και μη αναστρέψιμη εξασθένηση της νοητικής λειτουργίας.
Χαρακτηρίζεται από αδυναμία της μνήμης και συχνά ελλείμματα στον συλλογισμό, στην κρίση, στην αφαιρετική σκέψη, στην ταξινόμηση, στην αντίληψη, στη μάθηση, στην εκτέλεση εργασιών και στη χρήση της γλώσσας.
Η γνωσιακή έκπτωση ελαττώνει τις κοινωνικές, τις εργασιακές και τις διανοητικές ικανότητες του ατόμου.
Η έναρξη της κύριας άνοιας μπορεί να είναι βραδεία και να διαρκέσει μήνες ή και έτη.
Τα ελλείμματα της μνήμης, η αδυναμία αφαιρετικής σκέψης, η ανεπαρκής κρίση και η θολωμένη επίγνωση και ο προσανατολισμός δεν υπάρχουν έως τα τελικά στάδια· ενδέχεται να υπάρχει κατάθλιψη, ταραχή, αυπνία και παρανοϊκός ιδεασμός.
Οι ασθενείς αρχίζουν να εξαρτώνται από άλλους στη καθημερινή τους ζωή και τυπικά πεθαίνουν από επιπλοκές της καθήλωσης στο τελικό στάδιο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}