Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται η έλλειψη νοητικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία αργά στη ζωή, η κατάθλιψη, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η εστίαση σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αναπτύξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της νόσου, λένε οι ερευνητές.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ανάγκη για πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι επιτακτική. Η νόσος είναι η μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί το 60-70% των κρουσμάτων άνοιας στους ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 30-35 εκατομμύρια έχουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές επανεξέτασαν σχεδόν 400 έρευνες, αναζητώντας τρόπο πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο καθηγητής Dr. Jin-Tai Yu από το Fudan University στη Σαγκάη ήταν ο κύριος ερευνητής.
Ο Yu και οι συνεργάτες του πρότειναν 19 στρατηγικές πρόληψης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της νόσου. Τα δύο τρίτα από αυτές στοχεύουν παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης.
Οι ερευνητές είπαν ότι 10 από τις στρατηγικές υποστηρίζονται από ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μόρφωση όσο το δυνατόν περισσότερο νωρίς στη ζωή, η συμμετοχή σε απαιτητικές για το μυαλό δραστηριότητες και η αποφυγή του διαβήτη, του στρες, της κατάθλιψης, των τραυματισμών στο κεφάλι και της υπέρτασης στη μέση ηλικία.
Στις υπόλοιπες εννέα στρατηγικές, που υποστηρίζονται από λιγότερα επιστημονικά στοιχεία, περιλαμβάνονται η τακτική γυμναστική, ο καλής ποιότητας ύπνος, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος και η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C.
Η ακολούθηση αυτών των στρατηγικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα την αποτρέψουν εντελώς.
Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}