Τα προβλήματα ύπνου στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να συνδέονται με την ψυχική υγεία στην εφηβεία, αναφέρει νέα έρευνα.
Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 13.000 ανθρώπους τους οποίους παρακολουθούσαν από τη νεογνική ηλικία. Ανάμεσα στα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει ήταν και οι συνήθειες ύπνου τους στις ηλικίες 6 μηνών έως 5,8 ετών.
Όπως ανακάλυψαν όσοι είχαν ακανόνιστο ωράριο ύπνου μετά τους 6 μήνες και όσοι ξυπνούσαν συχνά τη νύχτα στην ηλικία των 18 μηνών, είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάζουν ψυχωσικά επεισόδια στην εφηβεία. Επιπρόσθετα, όσοι έμπαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν νωρίς το πρωί στα 3,5 χρόνια τους είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από οριακή διαταραχή της προσωπικότητας στην εφηβεία.
"Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι οι επίμονοι εφιάλτες στα μικρά παιδιά συνδέονται με την ψύχωση και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Όμως δεν είναι μόνο οι εφιάλτες ύποπτοι. Ανακαλύψαμε ότι ένας αριθμός συμπεριφορών στον ύπνο κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να είναι ενδεικτικός για προβλήματα ψυχικής υγείας στην εφηβεία", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Isabel Morales-Muñoz, research fellow στο University of Birmingham.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο και στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού που συμβαίνουν στην εφηβεία, την καθιστούν κρίσιμη περίοδο για τη μελέτη της έναρξης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Steven Marwaha, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.
"Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε νωρίς τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξάνουν την ευπάθεια των εφήβων στην ανάπτυξη αυτών των διαταραχών", είπε. "Πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι έφηβοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να κάνουμε έγκαιρες παρεμβάσεις. Η νέα μελέτη δείχνει ποιοι θα μπορούσαν να είναι κάποιοι παράγοντες επικινδυνότητας".
Ο Marhawa πρόσθεσε ότι ο ύπνος μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ψυχική υγεία. "Επειδή υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η ποιότητά του με πρώιμες παρεμβάσεις νωρίς στη ζωή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τις συσχετίσεις αυτές", υπογράμμισε.
Πηγές:
JAMA Psychiatry
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}