Επιστήμη & Ζωή

Επικίνδυνη η έλλειψη της βιταμίνης D

Ενήλικες με έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν υψηλά επίπεδα —ακόμα μια ένδειξη του ζωτικού ρόλου της στην πρόληψη ασθενειών, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο- σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008, 19:06

Ενήλικες με έλλειψη βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν υψηλά επίπεδα —ακόμα μια ένδειξη του ζωτικού ρόλου της στην πρόληψη ασθενειών, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο- σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η έρευνα ακολουθεί πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προστατεύσει από νόσους όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος του παχέως εντέρου και του μαστού, ο διαβήτης και η φυματίωση.

Όσοι είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D είχαν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο θανάτου τα 8 χρόνια που ακολούθησαν σε σχέση με αυτούς που είχαν τα υψηλότερα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Ο Dr. Erin Michos του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και οι συνεργάτες του μελέτησαν 13,331 ενήλικες για 8,7 χρόνια.

Από τους 1.806 ανθρώπους που πέθαναν, 777 πέθαναν από καρδιοπάθεια. Η έλλειψη της βιταμίνης επίσης σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, διαβήτη και άλλες νόσους.

Πιστεύουμε πως έχουμε επιπλέον ενδείξεις ώστε να θεωρούμε ότι πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ως ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο, βάζοντάς τη δίπλα σε πιο γνωστούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, η υπέρταση, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, σημειώνει ο Michos.

Οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον περιορισμό της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γεγονός της αύξηση στον αριθμό των θανάτων, αλλά χωρίς να βρεθεί η συγκεκριμένη αιτία, μπορεί να οφείλεται ενδεχομένως στο ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο και στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια και ενδεχομένως και αλλού, όπως ο διαβήτης, δήλωσε ο Melamed.

Ο οργανισμός παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο και βρίσκεται επίσης στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι παίρνουν πολύ λίγη, ειδικά τον χειμώνα. Η βιταμίνη D, σε πολλές χώρες προστίθεται στο γάλα και άλλες τροφές.

Ωστόσο, πολύ υψηλά επίπεδα φάνηκαν βλαπτικά, σύμφωνα με τον Melamed, αν και όχι τόσο βλαπτικά όσο η έλλειψη.

Δεν είναι σαφές πώς δρα η βιταμίνη σε μοριακό επίπεδο αλλά μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, βοηθώντας την απορρόφηση ασβεστίου. Υποδοχείς της βιταμίνης έχουν βρεθεί στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων