Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης καρότων στην υγεία -ιδιαίτερα στον διαβήτη τύπου 2.
Ο Lars Porskjær Christensen, του South Denmark University, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα θεωρεί τα καρότα πιθανό μέρος μελλοντικών διατροφικών στρατηγικών για τον διαβήτη.
Σε ποντικούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι βιοδραστικές ουσίες στα καρότα ενδεχομένως ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο και επηρεάζουν θετικά τη σύνθεση των εντερικών βακτηρίων.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical and Translational Science.
Σε διάστημα 16 εβδομάδων οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των καρότων σε ποντικούς με διαβήτη.
Για να μιμηθούν την τυπική ανθυγιεινή διατροφή του ανθρώπου, οι ποντικοί ακλούθησαν διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-μια ακολούθησε διατροφή που εμπλουτίστηκε με 10% αποξηραμένη σκόνη καρότων και η άλλη ακλούθησε διατροφή χωρίς καρότα. Η μόνη διαφορά ήταν η ενεργός ουσία στα καρότα.
Η μελέτη έδειξε ότι η ομάδα με τη σκόνη καρότων εμφάνισε βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, η κατανάλωση καρότων φαίνεται να μετακινεί τα εντερικά βακτήρια προς πιο υγιή ισορροπία, ωφελώντας τους ποντικούς με διαβήτη που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Η μελέτη έδειξε οτι η πρόσθεση καρότων στη διατροφή άλλαξε τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος.
Στην περίπτωση που τα καρότα θα μπορούσαν να οδηγούν σε παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους, πιθανόν θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι άνθρωποι που ζουν με τον διαβήτη τύπου 2.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο εθελοντισμός ωφελεί την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων [μελέτη]
Κόπωση και εγκυμοσύνη: Μια ιδιαίτερη σχέση
Η J&J εξαγοράζει την Intra-Cellular