Ερευνητές του University of Manchester, ανακάλυψαν ότι η σχιζοφρένεια μπορεί ενδεχομένως σε ένα βαθμό να προκαλείται από διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πρώτη δοκιμή στη σχιζοφρένεια του ισχυρού κατασταλτικού του ανοσοποιητικού, μεθοτρεξάτη, οδήγησε σε υποσχόμενη επίδραση στα θετικά συμπτώματα της νόσου, όπως στις ακουστικές παραισθήσεις.
Αν και η ομάδα τονίζει ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό για να δείξει αν η μεθοτρεξάτη μπορεί να δράσει ως επιπλέον αγωγή για τη σχιζοφρένεια, ανακάλυψαν θεραπευτική επίδραση σε συμπτώματα πρώιμης σχιζοφρένειας.
Και αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Translational Psychiatry ρίχνουν νέο φως στη νόσο.
Η έρευνα έγινε στο Πακιστάν, με επικεφαλής τον καθηγητή Imran Chaudhry, του The University of Manchester.
Η μεθοτρεξάτη συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Chron.
Οι φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις είναι πιο συχνές σε ανθρώπους με σχιζοφρένεια, δείχνοντας πιθανόν ότι υπάρχει κοινή αιτία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαμηλή δόση του φαρμάκου που δόθηκε μαζί με τη συνήθη αγωγή των ασθενών και δεν ανάφθηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο Nusrat Husain, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκε η χαμηλότερη κλινικά αποτελεσματική δόση σε αυτοάνοσες νόσους που συχνά χρειάζεται να αυξηθεί , επομένως σε υψηλότερες δόσεις θα μπορούσαν να παράγουν πιο ισχυρό αποτέλεσμα στη σχιζοφρένεια.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για την υγεία από την μεθοτρεξάτη είναι σημαντικοί και χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση.
Πηγές:
Journal of Translational Psychiatry
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}