Επιστήμη & Ζωή

Τα θαλασσινά βελτιώνουν την καταθλιπτική διάθεση της εγκύου

Η κατανάλωση θαλασσινών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί ενισχυτικό της διάθεσης των εγκύων που νιώθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Βρετανίδες.

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009, 19:23

Η κατανάλωση θαλασσινών, πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά, μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί ενισχυτικό της διάθεσης των εγκύων που νιώθουν κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Βρετανίδες.

Στην έρευνα, η Dr. Jean Golding, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και οι συνεργάτες της, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της χαμηλής πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά και αυξημένου κινδύνου για υψηλά καταθλιπτικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 9.960 έγκυες. Στις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση και την ποσότητα θαλασσινών που κατανάλωναν εβδομαδιαίως, μεταξύ 1991-1992, την περίοδο όπου τα θαλασσινά ήταν η κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων στη Βρετανία.

Σε σύγκριση με τις εγκύους που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, ισοδύναμο περισσότερων των 1,5 γραμ. ω-3 λιπαρών, όσες δεν κατανάλωναν θαλασσινά είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης στις 32 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ χαμηλής κατανάλωσης θαλασσινών και μεγαλύτερων συμπτωμάτων κατάθλιψης παρέμεινε δυνατή ακόμα και όταν η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβλαβής και για τη μητέρα και για το έμβρυο, σημειώνουν η Golding και οι συνεργάτες της. Αν και η κατάθλιψη είναι συχνή στο δυτικό κόσμο, φαίνεται σχεδόν να εκλείπει από τις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν άφθονα ψάρια.

Οι ερευνητές καλούν σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης θαλασσινών και κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα υπό το φως συστάσεων προς τις εγκύους να περιορίζουν κάπως την κατανάλωση θαλασσινών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, είναι πιθανό ο περιορισμός πρόσληψης σε συνάρτηση με την παραπαών συμβουλή να αυξήσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης της μητέρας στην εγκυμοσύνη.

Tα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Epidemiology.’

Πηγές:
‘Epidemiology.’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων