Η σοβαρής μορφής άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Ωστόσο, δήλωσαν ότι άνθρωποι με ηπιότερα αναπνευστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν τον παραπάνω κίνδυνο.
Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι άνθρωποι με σοβαρές αναπνευστικές διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διάφορα αίτια σε σχέση με ανθρώπους που δεν εμφανίζουν διαταραχές ύπνου. Όπως ανακάλυψε ο Naresh Punjabi και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, ο κίνδυνος είναι περισσότερο εμφανής σε άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών.
Η άπνοια προκαλείται από την κατάρρευση των ανωτέρων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το δυνατό ροχαλητό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα αλλά αυτό που καθιστά ξεχωριστή την άπνοια είναι οι πολλές σύντομες διακοπές της αναπνοής.
Η άπνοια συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν κατορθώσει να συγκεκριμενοποιήσουν πόσο περισσότερο πιθανό είναι για κάποιον να πεθάνει.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 6.400 άντρες και γυναίκες για διάστημα 8 ετών. Όσοι εμφάνιζαν σοβαρή άπνοια στην έναρξη της έρευνας είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυλή, σωματικό βάρος ή κάπνισμα, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine’.
Άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών με σοβαρές αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με υγιείς άντρες ίδιας ηλικίας, αναφέρει η έρευνα.
Ποσοστό 42,9% δεν είχαν διαταραχές στο αναπνευστικό, 33,2% είχαν ήπια νόσο, 15,7% μέτριας έντασης νόσο και 2% σοβαρή.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι περίπου το 25% των γυναικών εμφάνιζαν ελαφριά άπνοια ύπνου, 8% είχαν μέτριας έντασης νόσο και 3% σοβαρές διαταραχές στο αναπνευστικό. Όπως σημειώνουν, άνθρωποι με ηπιότερες διαταραχές στο αναπνευστικό δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.
Σε σοβαρές περιπτώσεις άπνοιας οι αεραγωγοί μπλοκάρονται, ενώ ο ασθενής υποφέρει για 20 έως 30 δευτερόλεπτα και ξυπνά. Όταν εμφανίζεται τόσο συχνά-30 φορές την ώρα-σχεδόν κάθε 2 λεπτά είναι σοβαρή άπνοια και μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, δήλωσε ο Dr.
David Rapoport του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η καλύτερη αντιμετώπιση της άπνοιας είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο η περισσότερο επιτυχής αγωγή μπορεί να είναι η εφαρμογή συνεχούς θετικής πίεσης στους ανώτερους αεραγωγούς (CPAP). Ειδικότερα, εφαρμόζεται στη μύτη μια μάσκα που παρέχει αέρα υπό πίεση, βοηθώντας να παραμείνουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Άλλη πιθανόν βοηθητική αγωγή, συνεχίζει ο Rapoport, είναι η εγχείρηση.
Πηγές:
‘PLoS Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}